Cinci inovaţii medicale din 2019 care au uimit lumea. Partea IV-SOMA, dispozitivul pentru administrare orală a insulinei

În 2019 o echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology a reuşit să dezvolte un dispozitiv care să vină în ajutorul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1. Au creat o capsulă care poate fi utilizată pentru administrarea orală a dozelor de insulină.

Citeşte şi: Diabetul. Cauzele apariției și bolile grave pe care le atrage după sine

Capsula are o dimensiune de 5 mm, este prevăzută cu un ac mic care conţine insulină comprimată şi care are capacitatea de a injecta medicamentul direct în straturile tisulare superficiale ale stomacului într-un mod autonom. Dispozitivul a fost botezat SOMA, adică Swallowable Orienting Millimeter Applicator iar rezultatele studiului făcut pe porci au demonstrat că poate elibera suficientă insulină astfel încât să reducă nivelul glicemiei, chiar mai eficient decât injecţiile clasice.

Citeşte şi: Studiu: Am putea scăpa de ace! Vaccinul antigripal ar putea fi înlocuit cu un plasture.

Structura SOMA este creată din oţel inoxidabil de înaltă densitate, astfel încât, după ce este înghiţită şi ajunge în stomac, dispozitivul se aşează întotdeauna cu fața în jos. În mediul gastric umed, stratul de zaharoză se topește şi eliberează, în mucoasa gastrică, milipostul încărcat cu arc. Testele făcute pe șobolani și porci au demonstrat că SOMA poate furniza insulină, iar medicamentul solid este chiar mai stabil decât varianta standard. Cercetătorii estimează că testele pe oameni se vor finaliza până în 2023.

Citeşte şi: Ce este insulina şi care este rolul ei în organism. Care sunt valorile normale şi când este motiv de îngrijorare

Totuşi acest mod de administrare a insulinei are o limitare, mai susţin cercetătorii. Pentru administrarea unei cantităţi mai mici de un gram pe zi, SOMA nu este eficientă pentru că ea poate livra între 1 şi 5 mg pe zi, iar pentru aceste cazuri particulare trebuie găsită alte metode.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *