Autoritățile estimează că răspunsul imun oferit de toate cele trei vaccinuri existente se păstrează cel puțin un an, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
Dr. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat despre ultimele date legate de imunitatea oferită de către fiecare dintre cele trei vaccinuri disponibile.
”Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani.
Citește și Tulpina mutant din Marea Britanie, dominantă în cazurile de COVID din România. Ce spun specialiștii
Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena3.
Ce vaccin a înregistrat cele mai multe reacții adverse?
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus, că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer.
„La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.
Citește și 11 milioane de români trebuie vaccinați pentru a stopa pandemia de coronavirus în România
Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.
AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie„, a spus Valeriu Gheorghiță.
Când vom putea renunţa la mască?
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că oamenii vor putea renunţa la masca de protecţie când se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă.
”În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă aș vrea să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.
Citește și Mai poate o persoană vaccinată să transmită virusul? Analiză Bloomberg
Medicul a precizat că, la nivel naţional, s-a observat o reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale.
Aproape 28.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În total, 226.972 de români au fost vaccinați de la debutul campaniei cu o doză și 576.126 cu două doze.