Alertă sanitară în România. Mai multe loturi de îngheţată cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, retrase de pe piaţă

0

Numeroase loturi de înghețată Mars – Bounty, Twix și Snickers – au fost retrase de pe piața din România din cauza oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE, a anunțat sâmbătă Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit ANSVSA, peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din țară. Comisia Europeană a decis că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat.

Potrivit ANSVSA, consumarea produselor nu este nocivă, iar retragerea de la comercializare are loc în urma prezenţei oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de lege într-un ingredient produs de unul din furnizorii Mars.

Citește și Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv, în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată.

În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100 de mii de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile. Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată.”, a declarat Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară la ANSVSA, pentru Antena 3.

Citește și Spray-uri de protecţie solară care conţin benzen, retrase de pe piață

Mars sfătuiește populația să returneze produsele afectate

Mars România le recomandă persoanelor care au achiziționat produsele afectate să le returneze. Dacă nu este posibil, pentru rambursarea costului produsului achiziționat, clienții sunt rugați să facă poze clare ale ambalajului produsului, din care să se vadă data valabilității și codul lotului pentru fiecare produs. Acestea sunt notate pe spatele ambalajului.

Citește și Atenţie la combinaţia dintre alimente, suplimente alimentare şi medicamente. Care sunt cele mai periculoase 10 combinaţii care pot provoca reacţii adverse

Mars retrage următoarele sortimente de înghețată:

  • Bounty (înghețată 6 batoane),
  • Twix (înghețată 6 batoane)
  • Snickers (înghețată 6 batoane)
  • Snickers (înghețată baton 48 grame),
  • Snickers Xtra (înghețată baton 66 grame),
  • Bounty (înghețată baton 39,1 grame) și
  • Twix (înghețată baton 40 grame)

Ce este oxidul de etilenă?

Oxidul de etilenă este un produs cancerigen care se regăsește în multe materii prime alimentare care stau la baza brânzeturilor, produselor de panificație și de cofetărie. Acesta se mai găsește și în înghețată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.