Cu siguranţă fiecare om s-a confruntat, cel puţin o dată în viaţă, cu un episod de febră musculară în urma unui efort intens. Din punct de vedere medical, febra musculară înseamnă o deteriorare a fibrelor musculare, iar simptomele pot varia de la un disconfort ușor până la dureri severe ce pot limita mișcarea.
Potriviti specialiştilor, febra musculară apare aproximativ la 8 ore după exercițiile fizice și poate ajunge în punctul maxim de disconfort chiar și la 48 respectiv 72 de orie mai târziu, scrie libertatea.ro.
Dar această stare de disconfort nu ar trebui să vă ţină departe de mişcare, fie ea în aer liber ori în sala de sport.
Cum poți scăpa mai repede de febră musculară?
- Consumați lichide multe (în unele cazuri, febra musculară şi crampele apar din cauza faptului că nu ați consumat suficiente lichide. Muşchii au nevoie de lichide pentru a se contracta eficient. Aşadar, consumați apă înainte, în timpul şi după terminarea antrenamentului)
- Continuați să faceți mişcare (este recomandat ca în perioada cu febră musculară activitatea fizică să nu fie întreruptă complet, ci mai redusă ca intensitate. De exemplu alergatul poate fi înlocuit cu un mers mai alert).
- Băi calde cu apă cu sare (apa caldă ajută la destinderea musculară şi reduce tensiunea din zona muşchilor)
- Consumați mai mulţi carbohidraţi şi proteine ( suplimentele nutritive şi antioxidanţi, vitamina C ajută la refacerea tesutul afectat)
- Luați o o aspirină (cel mai indicat este ca înainte de a depune efort fizic, să luați o aspirină pentru a bloca receptorii de durere).
Mare atenţie însă! Apariţia febrei musculare nu înseamnă neapărat şi o creştere în masă musculară, ci din contra. Specialiştii spun că o mai bună creştere a muşchilor apare atunci când febra musculară este mai puţin intensă, mai scrie libertatea.ro
sursa foto: pixabay.com