Un nou virus pune omenirea în alertă. OMS cere pregătiri de urgenţă pentru focarul de coronavirus

Un nou virus din familia SARS (coronavirusul sindromului respirator sever acut) care a provocat moartea a peste 700 de persoane în 2002 în China a fost depistat din nou, de autorităţile din Wuhan. De această dată au fost raportate, din 8 decembrie 2019 şi până în ianuarie 2020, 59 de îmbolnăviri şi un deces, iar 7 persoane se află în stare gravă, informează CNN. Noul virus a provocat deja un noul val de îngrijorare având în vedere rata mare de mortalitate deja cunoscută.

Citeşte şi: Care sunt virusurile care produc virozele și cât sunt ele de periculoase

Situaţia a fost raportată de Comisia Naţională de Sănătate din China şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pentru moment, nu au fost semnalate cazuri de transmitere a virusului de la o persoană la alta şi nici nu au fost raportate îmbolnăviri în alte zone ale ţării, iar cercetătorii chinezi au reuşit să identifice secvenţa genică a virusului pentru a fi transmisă altor ţări care vor folosi kituri de diagnostic specifice.

Citeşte şi:  Studiu: Până în 2050, rezistența antimicrobiană ar putea ucide 10 milioane de persoane anual. Care este legătura dintre vaccinuri și rezistența la antibiotice

Noul virusul a fost detectat prima dată în Wuhan pe 12 decembrie la unele persoane care lucrau la o piaţă, unde, potrivit presei, sunt vândute păsări vii, iepuri şi şerpi, astfel că există o probabilitate ca virusul să fi fost transmis oamenilor de la animale.

Principalele simptome sunt febra, tusea şi dificultăţile respiratorii, iar la radiografiile pulmonare au fost depistate infiltraţii pneumonice în ambii plămâni. Uneori virusul poate da şi insuficienţă renală.

Citeşte şi: România, amenințată de o boală contagioasă cu evoluție gravă. Cum se transmite și cum prevenim difteria

SARS a apărut pentru prima dată în China în 2002 când peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins și alte 36 de ţări și care a durat până în 2003. În 2012 în Orientul Mijlociu o altă forma a coronavirusului a ucis alţi 851 de oameni la nivel global. Acum, însă, oamenii de știință au constatat că noul virus pare să nu fie la fel de letal dar are manifestarea tipică a unui coronavirus, scrie RFI.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român – Prof. univ. dr. Ioan Gherghina: „Nu se vrea să se reia producția, de la nivelul cel mai înalt!”

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că, pentru moment, nu se impun măsuri specifice pentru călători dar cei care au simptome care sugerează boli respiratorii sunt îndemnaţi să se prezinte la medic.  Totuşi, OMS recomandă aplicarea unor restricţii de călătorie şi de comerţ în China.

Medical Tv va prezenta într-un articol viitor ce este coronavirusul, care sunt simptomele şi factorii de risc.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *