AcasăArticoleTulpina de SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea deveni dominantă și în...

Tulpina de SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea deveni dominantă și în România

Published on

spot_img

MedLife a transmis un comunicat în care afirmă că din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021, 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, şi din Cluj, 2 probe.

În urma unei analize efectuată de către specialiştii MedLife, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 şi provenite din mai multe oraşe ale ţării s-a constatat că 10 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Oraşele din care s-au recoltat probele sunt Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Galaţi, Târgovişte, Slobozia şi Călăraşi. Potrivit raportului, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, şi din Cluj, 2 probe.

Există posibilitatea unei transmiteri comunitare

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvenţiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvenţierea curentă am identificat 10 din 79.

Acest lucru indică faptul că prevalenţa pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă şi, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat şi în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere, derulat de MedLife.

Tulpina din Africa de Sud nu a fost identificată

Totodată, în cadrul aceluiaşi studiu s-a pus accent şi pe identificarea şi altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialştilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

“În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvenţiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a descoperi noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul Dumitru Jardan.

Noua variantă care provine din Marea Britanie, ar fi cu 70% mai contagioasă

Conform cercetărilor internaţionale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare faţă de celelalte tupini.

În ceea ce priveşte transmisia noii tulpini, s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită şi în rândul copiilor.

“Este foarte important să fim atenţi la felul în care evoluează pandemia, dinamica noii tulpini fiind un semnal important de alarmă pentru autorităţi în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de protecţie. În continuare cea mai bună soluţie este vaccinarea împotriva COVID-19.

De altfel, avem în derulare un studiu asupra imunizării post vaccinare, iar primele rezultate ale diviziei noastre de cercetare, arată că persoanele care s-au vaccinat au dezvoltat un răspuns imun puternic”, a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Cazurile de COVID-19 din România vor fi monitorizate constant

Studiul de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, o iniţiativă socială, este parte din programul de cercetare derulat integral de către specialişti MedLife, cu resursele materiale proprii. Până la momentul actual au fost secvenţiate 314 probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor raportate (până la 25 ianuarie 2021) fiind de 159.

În perspectivă, MedLife îşi propune să monitorizeze constant prin secvenţiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul ţării.

„Aşa cum am anunţat la finalul anului care tocmai l-am încheiat, continuăm să derulăm acest studiu, realizat exclusiv de către MedLife, pentru a analiza toate schimbările pe care le aduce acest virus şi pentru a şti cum putem acţiona în consecinţă.

Din câte putem observa, noua tulpină are o dinamică importantă, fiind mai agresivă, şi este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă. Autorităţile trebuie să ţină seama foarte atent de toată această evoluţie a pandemiei, iar cetăţenii să nu uite că măsurile de siguranţă existente – masca sanitară, igiena şi distanţarea – sunt extrem de necesare şi importante şi vor ajuta inclusiv în lupta cu noua tulpină.

Ne-am arătat toată susţinerea faţă de autorităţile române, punând la dispoziţie toate studiile şi oferind tot suportul necesar. Totodată, angrenându-ne în acest proces, ne-am asumat responsabilitatea că vom efectua rapoarte periodice şi la o scară largă, pe care le vom putea pune atât la dispoziţia Guvernului României, cât şi a celorlalte guverne ale ţărilor învecinate, dacă aceştia vor dori să se folosească de concluziile ştiinţifice cu referire la evoluţia virusului”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

sursă- comunicat

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...