Spor de COVID pentru medicii de familie

Medicii de familie vor primi câte un supliment de 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient cu coronavirus! Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi monitorizați de medicii de familie și nu vor mai fi internați în spital, pentru a reduce presiunea pe sistemul de urgență.

„Pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a spus Ionel Dancă.

Medicii de familie vor putea elibera și biletele necesare pentru concediile medicale în cazul pacienților COVID-19, mai prevede OUG.

Măsura vine după ce au fost semnalate mai multe cazuri în care pacienți confirmați cu COVID-19 care nu erau în spital nu primeau concediu medical pe perioada în care au stat, acasă, în izolare sau carantină.

„Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare”, a mai declarat Ionel Dancă.

Citește și :Coronavirus în România, 23 octombrie 2020| 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV 2

Ce înseamnă simptome ușoare de Covid-19

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, a explicat la Digi24 ce însemană simptome ușoare și când este momentul în care pacienții trebuie să meargă la spital.

„Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital”, a spus Musta.

Citește și : Medicii de familie, față în față cu internetul și cu părinții atotștiutori

Medicul a precizat și după cât timp de simptome ușoare, dar persistente, ar trebui pacienții să meargă la spital.

„La acest virus, în 5 – 7 zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.

Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări.”

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Studiu: Reinfectarea cu COVID-19 este puţin probabilă în primele 6 luni

Potrivit unui studiu britanic, făcut în rândul cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta …

Telemedicina reglementată în premieră în România. Cele șase servicii medicale care pot fi acordate de la distanță

Ministerul Sănătății reglementează oficial telemedicina – posibilitatea oferirii de consultații la distanță, prin telefon sau …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *