Situație alarmantă în România: 1 din 6 pacienți parcurge 350 de kilometri pentru radioterapie. Ministrul Sănătății dă asigurări că lucrurile se vor schimba, dar realitatea este cu totul alta

Situație alarmantă în România:  1 din 6 pacienţi cu afecţiuni oncologice parcurge în medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienții care au nevoie de terapie să facă deplasarea în alte județe decât cele de domiciliu ori cele din proximitate.

O analiză realizată de un centru de radioterapie din Constanța arată că în jur de 15% dintre pacienții tratați sunt în această situație, în condițiile în care în zona Dobrogea există o singură clinică de radioterapie. Pe lângă Tulcea, Galați, Brăila şi Buzău, pacienţii vin din judeţe aflate la sute de kilometri distanţă, cum ar fi Botoșani, Vaslui, Suceava sau Maramureș, ceea ce înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare.

Nu există suficiente centre în țară care să facă acest tratament, iar listele de aşteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecțiuni oncologice nu poate aștepta pe o listă să intre la tratament. Faptul că avem specialiști foarte bine pregătiți și aparatură de ultimă generație îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit”, susţine dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie.

Citește și Cancerul pulmonar. Cauze, simptome și tratament

Din cei peste 800 de pacienți trataţi la Constanţa, 53% sunt femei. Aproape o treime au vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani, iar alţi 25% între 65 şi 70 de ani. 65 dintre pacienţii care au avut nevoie de radioterapie au mai puţin de 44 de ani. Potrivit localizării tumorii, cel mai des vorbim despre cancer la sân, cu o pondere de 25. Adresabilitatea este completată de tumori maligne ale organelor respiratorii și intratoracice (16%), respectiv cele din zona organelor genitale feminine (15%).

Pacienții cu afecțiuni oncologice, care au indicație de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România, cu 32 de aparate funcţionale. Media de aşteptare este de două luni.

Citește și Cancerul limfatic, o boală mortală, greu de depistat. Cauze, simptome, tratament și prevenție

Estimarea oficială vorbeşte despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce înseamnă că pacienţii dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie.

,,Banca Mondială a finanțat Guvernul României pentru un program de radioterapie. Acest program a început în 2012. Din păcate, el a fost blocat o perioadă. Dar, în ultimii doi ani de zile, adică începând din 2017, programul a reînceput să funcționeze astfel încât în acest moment există în faza finală implementarea, instalarea, de fapt, în sistemul public, a câtorva noi aparate, respectiv la Constanța, la Galați, la București (la Elias și la Institutul Ocologic). Există deja un centru funcțional la Baia Mare, care va primi, începând cu 18 noiembrie, al doilea accelerator. Deci, statul a făcut pași și eforturi. De asemenea, ședințele de radioterapie din centrele private sunt finanțate de către Casa de Asigurări de Sănătate prin contract pentru pacienții care au nevoie de acest tip de procedură. a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea pentru Medical TV.

Bolnavii, sprijiniți de clinici private

Cu toate că ministrul Sănătății dă asigurări că lucruruile evoluează, situația reală este alta, iar pacienții se descurcă așa cum pot sau sunt ajutați în acest sens de clinici private.

Printr-un protocol semnat între mai multe spitale județene din provincie și clinica Neolife din Bucureşti, pacienţii cu probleme oncologice pot beneficia de transport și şedinţe de radioterapie gratuite.

,,Aducem pacienții din zonele din jurul Bucureștiului, și anume din Giurgiu, Călărași și Târgoviște. Am venit în sprijinul pacienților să-i aducem aici să facă tratamentul de radioterapie. Și facem transporturi gratuite în fiecare zi. Noi îi aducem de la faza de consultație, apoi la simulare CT și apoi intră în tratamentul de radioterapie. Noi îi ajutăm cu drumul pentru tot tratamentul. Dar putem să transportăm maximum 19 pacienți o dată. Există un microbuz pentru fiecare locație. Acești pacienți vin la clinica noastră din București pentru că în zonele din care provin nu există centre de radioterapie. Iar tratamentul este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai avem două proiecte asemănătoare pentru clinica Neolife din Iași, unde facem radioterapie. Aici aducem pacienți din Piatra Neamț, Roman și Suceava.” a declarat pentru Medical TV, Raluca Tache, reprezentant Neolife.

Datele oficiale spun că numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că în 2018 au decedat aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.

Citește și 5 simptome ale cancerului osos primar

 

sursa : Comunicat Redspot-branding

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.