Se lanzează un nou proiect – „Căsuța Părinților” copiilor oncologici

Asociația Umanitara “Alexandru Damian” din Cluj-Napoca a lansat proiectul „Căsuța Părinților”, care prevede construirea unei clădiri cu 10 camere pentru cazarea gratuită a familiilor copiilor aflați sub tratament medical la Institutul Oncologic, transmite Mediafax.

Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 milioane de euro și proiectul este derulat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Clădirea va găzdui familiile copiilor aflaţi sub tratament medical la Institutul Oncologic „I. Chiricuță” din oraș.

Accesul la cazare va fi gratuit și se va face pe bază de programare de la medicii institutului. Va avea o suprafață de aproximativ 1.000 mp, 10 camere de cazare cu băi proprii, spațiu de gătit și de luat masa cu toate dotările necesare, loc de joacă pentru copii, bibliotecă, loc de recreere pentru părinți, spațiu comun de socializare, terasă, spații tehnice. Terenul, de 680 mp, situat în apropierea Institutului Oncologic”, a spus Claudiu Brisc, președintele Asociației.

Sper ca anul viitor să demarăm partea de obținere a autorizațiilor și apoi să începem lucrările, astfel încât să finalizăm casa și să o dăm în folosință în 2022”, a mai spus președintele asociației care luptă pentru bunăstarea copiilor bolnavi de cancer.

Printre proiectele sale se numără cel de amenajare a terasei de pe acoperișul Clinicii de Pediatrie 2 din Cluj-Napoca și introducerea în premieră, în România, a unor soluții medicale pentru copiii care urmează proceduri de chimioterapie.

Citește și Studiu: Peste 15.000 de copii sub cinci ani mor în fiecare zi în lume

Cum a început povestea “Casa Părinților”?

Potrivit lui Claudiu Brisc, ideea construirii unei astfel de clădiri este inspirată dintr-un model similar, pe care l-a întâlnit în Franța în urmă cu 10 ani, când a fost cu copilul său la tratament.

La doar 3 ani, Alexandru Brisc a fost diagnosticat cu nefroblastom – o formă de cancer a rinichilor, care apare de obicei la copii și foarte rar la adulți. Li s-a spus că tumoara este mică și că trebuie lăsată să crească pentru a fi operabilă.

După o lună de tratament și o operație în România, familia lui Alex primește o altă veste groaznică. Diagnosticul a fost pus greșit!  Ecografiile inițiale au fost greșite, iar în timpul intervenției de recoltare a biopsiei s-a constatat ca tumora era uriașă și cuprindea întreg abdomenul.Diagnosticul inițial s-a schimbat în neuroblastom – o forma mult mai agresivă de cancer care nu putea fi tratat în România. Alex a fost tratat la o clinică în Franța iar tratamentul a ajuns la 110.000 de euro.

După aceasta experiență s-a născut dorința de a oferi suport copiilor bolnavi de cancer și familiilor lor. Astfel a luat naștere Asociația Umanitara “Alexandru Damian”, care are drept scop îmbunătățirea vieții copiilor bolnavi de cancer din România prin activarea tuturor pârghiilor necesare.

Citește și Atenție, pot fi mortale! Alergiile la copii, din ce în ce mai frecvente și mai periculoase

De-a lungul timpului asociația a derulat mai multe proiecte în acest sens. Primul demers a fost cel de amenajare a terasei de pe acoperișul Clinicii de Pediatrie 2 din Cluj-Napoca – acesta fiind și singurul refugiu pentru părinții și copiii internați acolo. După acesta, a urmat un proiect extrem de important la nivel național – introducerea în premieră, în Romania, în spitalele de profil. a camerelor implantabile pentru copiii care urmează proceduri de chimioterapie, proiect care se află în desfășurare și în prezent.

Camerele implantabile sunt  dispozitive medicale care se implantează sub piele și se conectează la o artera principală, facilitând administrarea tratamentului. Ele înlocuiesc branulele și anulează riscul de a se înfunda și de a provoca arsuri copiilor prin refularea substanței injectate. Mai mult, ele protejează venele de înțepături succesive

De asemenea, asociația a donat către spitale instrumentar și tehnica pentru eficientizarea tratamentelor, dar cel mai mare și mai îndrăzneț proiect de pană acum este CASA PĂRINȚILOR.

“Timp de 6 luni, cât am stat în Franța cu Alex, am locuit într-o astfel de casă, chiar în prima casă construită în Franța de acest tip în anul 1991. Avea 21 de camere independente, plus spații comune de locuit. Familia Casa Părinților a devenit timp de 6 luni familia noastră. Am fost adoptați, ajutați si sprijiniți în toate. Am gătit împreună, am spălat și am călcat haine împreună cu familia casei și celelalte familii care erau găzduite acolo. Din cele 6 luni, Alex a petrecut cu noi aproximativ 3 luni jumătate acolo în Casa Părinților, adică acasă departe de casă. Am sărbătorit Crăciunul și Revelionul împreună ca o mare familie. […]Noi părinții aveam o listă de activități la care ne putem înscrie: sport, coafură, machiaj, masaj, etc. Nu am avut curaj să mă trec niciodată pe listă. Cum puteam să îmi ofer un răsfaț, când copilul meu avea cancer? Acesta era normalul la ei și tare mult as vrea să se ajungă la un astfel de normal și la noi.” povestește Claudiu Brisc.

Citește și Un an de decontare a radioterapiei la Constanţa: 800 de pacienţi oncologici trataţi

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *