România, loc fruntaş în Uniunea Europeană la capitolul consum de antibiotice fără prescripţie

În condiţiile în care, un sfert din populaţia României se tratează cu antibiotice pentru virozele de sezon, Societatea Română de Microbiologie a dat publicităţii un studiu îngrijorător. România ocupă locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, cu o creştere de 3%, iar la capitolul antibiotice obţinute fără prescpriţie medicală, ţara noastră este pe locul 2, în U.E.

Citeşte şi: Studiu: Bacteriile au învățat să se ascundă de antibiotice prin camuflaj

Nici în ceea ce priveşte informarea cu privire la pericolul pe care îl  presupune utilizarea antibioticelor „după ureche”, nu stăm foarte bine. În România, doar 14% dintre cei care folosesc antibiotice se şi informează înainte, în timp ce media europeană este de 33%.

Iar analiza mai scoate la iveală şi ale cifre îngrijorătoare. În ţara noastră bacterii implicate adesea în producerea infecțiilor asociate asistenței medicale ( precum Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa), rămân la un nivel ridicat de rezistență, ceea ce ne plasează  în continuare pe primele locuri din UE, alături de alte țări din sudul continentului precum Grecia, Italia şi Cipru.

Citeşte şi:Antibioticele. Când și cum se administează

Analiza a fost făcută publică acum pentru a marca Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor (18-24 noiembrie 2019).

„România a avut în ultimii ani o tendință favorabilă de reducere a consumului de antibiotice, dar care acum s-a estompat. Este timpul pentru adoptarea Planului Național de Acțiune în domeniul rezistenței la antimicrobiene și implementarea lui rapidă pentru ca efectele favorabile asupra sănătății publice să fie evidențiate prin reducerea consumului și a rezistenței la antibiotice”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila – Președintele Societății Române de Microbiologie.

Citeşte şi: Cele mai puternice antibiotice naturale eficiente în tratarea infecțiilor

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că antibioticele nu au niciun efect asupra infecţiilor virale, răcelilor banale ori gripei. Iar cea mai bună metodă de a ne trata de virozele de sezon este statul acasă combinat cu odihnă.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.