sursa foto: pixabay.com

PRIMA REUȘITĂ MEDICALĂ ÎN ELIMINAREA VIRUSULUI HIV

După 50 de ani de la moartea primului pacient depistat cu HIV, o echipă de oameni de știință a reușit să elimine virusul din genomul șoarecilor de laborator.

Este pentru prima dată când virusul care provoacă SIDA a fost eradicat din genomul animalelor vii, arată autorii studiului.

Echipa, condusă de un expert HIV din Nebraska și un expert în modificarea genelor din Philadelphia, a prezentat rezultatele unui proiect derulat pe parcursul ultimilor cinci ani: folosirea, pe 13 şoareci de laborator infectaţi cu HIV, a unui medicament cu acțiune lentă, numit LASER ART, urmată de editarea genelor, cu ajutorul unui dispozitiv revoluţionar – CRISPR Cas9.  Procedeul a eliminat virusul din genomul a aproximativ o treime din șoareci.

Descoperirea sugerează că această tehnică ar putea constitui baza pentru primul medicament care ar putea trata SIDA și în rândul oamenilor. Medicamentul va fi testat pe oameni începând cu vara anului 2020. Cercetătorii atrag însă atenţia că este posibil ca el să nu aibă aceleaşi efecte ca în cazul şoarecilor de laborator.
Actualul tratamentul HIV utilizează terapia antiretrovirală (ART), care suprimă replicarea virusului, dar nu-l elimină din organism și necesită o utilizare pe tot parcursul vieții.

Până acum, doar două persoane au fost vindecate de HIV, ambele având şi cancer de sânge în fază terminală. Acestea au suferit un transplant de măduvă osoasă riscant, care a reușit să elimine ambele boli. Tehnica transplantului nu a mai funcționat în alte cazuri, ajungându-se la decese.

 

 

 

SURSA: cbsnews.com, medicalnewstoday.com

sursa foto: pixabay.com

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Somnul, sportul și dieta mediteraneană, secretul unui sistem imunitar puternic

Un sistem imunitar scăzut este mult mai predispus îmbolnăvirii. O alimentație deficitară, lipsa somnului, fumatul, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *