Medicii care refuză vaccinarea anti-COVID nu vor mai fi obligați să se testeze pe banii lor

Medicii și restul personalului medical care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 nu vor fi obligați să se testeze periodic pe cheltuiala proprie, așa cum a anunțat în mod repetat, în ultimele două luni, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ministerul Sănătății renunță la adoptarea Ordinului de ministru despre care Ioana Mihăilă spunea încă de acum o lună și jumătate că era deja finalizat.

Măsura „pică” în acest moment, cu toate că a fost puternic susținută de asociațiile de pacienți. Ministerul Sănătății lucrează acum la un proiect de lege pe care îl va depune în Parlament, după ce s-a luat această decizie în coaliție, însă nu este clar când se va întâmpla acest lucru și nici cât va dura procedura, având în vedere faptul că România este deja în valul 4 al pandemiei.

HotNews.ro a solicitat ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, în această dimineață detalii privind motivele care au dus la abandonarea adoptării Ordinului de ministru și amănunte despre proiectul de lege pe această temă pe care Ministerul Sănătății ar urma să îl depună la Parlament.

Citește și Personalul medical nevaccinat trebuie să se testeze săptămânal cu teste PCR. Unde se aplică măsura

Răspunsul Ministerului Sănătății

„Testarea personalului medical reprezintă un subiect intens dezbătut în spațiul public. Forma prin care ar urma să se reglementeze această măsură a fost supusă mai multor discuții în cadrul Ministerului Sănătății, respectiv în coaliție, concluzionându-se că, în acest caz, este oportună discutarea și reglementarea prin adoptare în Parlamentul României. În acest sens, Ministerul Sănătății elaborează, în prezent, propunerea de proiect de lege.”

Reprezentanții pacienților se temeau încă de acum câteva săptămâni că măsura ar putea fi abandonată, la presiunea puternică a sindicatelor din sănătate.

Ordinul de ministru anunțat acum două luni

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța, în luna iunie, că personalul medical care nu se vaccinează împotriva COVID-19 se va testa din bani proprii și vorbea atunci despre dreptul pacientului „de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare„.

Cum personalul medical nu poate fi obligat însă să se vaccineze, ministrul Sănătății a găsit o altă soluție pentru ca pacienții care intră în contact cu personal medical nevaccinat să nu riște să se infecteze – testarea personalului medical pe bani proprii: „Personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat.

Citește și Scădere majoră a cazurile de infectare în rândul personalului medical, după vaccinare

La finalul lunii iunie, ministrul Sănătății declara, într-o emisiune la TVR, după ce vorbise public de mai multe ori în săptămânile precedente despre acest Ordin, că el era finalizat și urma să fie publicat în transparență.

Ordinul ar fi urmat să prevadă testarea săptămânală obligatorie a personalului medical

Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății din toată această perioadă, Ordinul ar fi urmat să prevadă testarea săptămânală obligatorie a personalului medical care nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, pe cheltuiala proprie.

Cu toate că s-a vorbit despre el în spațiul public timp de două luni, proiectul de Ordin nu a fost publicat niciun moment în transparență decizională.

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Acum, Ministerul Sănătății a renunțat la adoptarea acestui ordin și va merge pe varianta unui proiect de lege trimis la Parlament. Nu este clar când se va întâmpla acest lucru și nici cât va dura procedura, având în vedere faptul că România a intrat deja în valul 4 al pandemiei.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *