DEZVĂLUIRE | Fabrica de făcut bani pe spatele asistenților medicali din România: „Cer bani ca să impună regulile jocului”

12

Scandalul fără precedent dintre asistenții medicali și Ordinul care îi supervizează ia amploare de la o zi la alta. Medical TV a descoperit câți bani sunt la mijloc și ce înseamnă, mai exact, activitatea financiară a unui organism de care depinde buna funcționare a uneia dintre cele mai numeroase bresle din sistemul medical românesc.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România înseamnă în cifre nu mai puțin de 3,8 milioane de euro pe an. Este ceea ce au declarat la Ministerul de Finanțe contabilii organizației, pe întreg anul 2018, doar la nivel de structură centrală. Aici nu intra și cele 41 de filiale, care au bugete separate și încasează cotizația în teritoriu.

La nivel de județe, banii vin ca urmare a unei obligații impusă prin lege ca fiecare asistent medical din România să participe la bugetul Ordinului cu 1% din salariul de bază, în fiecare lună. Sumele variză în funcție de leafa fiecăruia și sunt cuprinse, în general, între 30 și 40 de lei pe lună. Aceasta este singura sursă de finanțare a organizației.

La Ministerului de Finanțe, tot în 2018, structura centrală a Ordinul Asistenților a raportat chiar și un „Excedent/Profit” de peste 2 milioane de euro.

Potrivit aceleiași surse, activele „de la Centru” se ridică la peste 8,3 milioane de euro.

Revista, cât e revista?

Orice asistent medical din România are voie să profeseze în spitalele de stat sau private doar dacă primește girul Ordinului. Pentru acest lucru, anual, fiecare trebuie să adune 30 de credite prin diverse metode. Multe dintre acestea pot fi obținute în urma unor cursuri de perfecționare care, la rândul lor, sunt organizate de Ordin, tot contra cost.

Surse avizate din domeniul medical au explicat pentru Medical TV că acesta nu ar fi singura metodă.

Ei impun regulile jocului și mai cer bani și pentru asta. Dacă te abonezi la revista lor ai automat 5-6 credite. Dincolo de acest aspect nici nu sar în ajutor atunci când e cazul. În urma incendiului de la Maternintatea Giulesti au stabilit ca asistentele au încălcat regulile. Corect pînă aici. Însă nu au spus un cuvânt că turele erau incomplete din cauza lipsei de personal”, au punctat sursele Medical TV.

Reamintim, în urmă cu câteva zile, peste 1.000 de asistenți medicali au semnat o petiție împotriva Ordinului ca urmare a nemulțumirilor că organizația nu le apară drepturile dar și că nu ar avea niciun avantaj în urma cotizației reținute lunar din salariul de bază.

12 COMENTARII

  1. Taxa ,este exagerat de mare, fata de cea din afara Romaniei,dubla fata din Italia iar procentul din salariu sunt foarte dezavantajos mai ales pentru asistentii de la privat in special cei de la medicina de familie unde au un salariu MINIM PE ECONOMIE DE PESTE 2O ANI!!!

  2. Mafieeee …in Italia costa 80 de euro pe an, cursuri gratis si posibilitatea formatārii continuie pentru credite ECM,ONLINE….FAINDMED.IT,ALEGI SA FACI CURUSURI GRATIS ONLINE CU CREDITE ECM!!!
    IN ROMANIA ACEST ORDIN TREBUIE SA DISPARA, ACEST ORIDIN AL COMISIONULUI FACE PROFIT PE SPATELE ROMANILOR …IN ARTICOL SE VORBESTE DE 40 LEI…NU,CIFRELE AJUNG SI LA 70 DE LEI/LUNA….O MAFIE!!!

  3. De acord. Nici eu nu-i văd rostul. Am pățit-o atât eu cat si colegii mei din sistemul de urgentă 112, că nu au vrut sa ne acorde sprijin din diferitele lor motive. În fine…cotizăm anual bani serioși , plătim creditele si avantajul nostru care este ???
    Dezinteresul lor total fața de noi ,,fraierii” care cotizam ca anumite persoane sa se lăfăie ne banii noștri. ????

  4. Ceea ce nu inteleg eu este situatia de a fi obligat sa platesc o taxa pentru a-mi desfasura activitatea. Alte meserii in tara asta nu sunt fortate sa plateasca pentru a munci! Oare nu este discriminare? Cred ca un avocat bun ar pune capat acestui abuz!

  5. Dai 30 de lei dacă lucrezi în privat pe minimul pe economie, asistenții medicali de la stat dau mult mai mulți bani la OAMMR. Suma este din start calculată eronat, este 1% din salariul brut, lunar. Știm cu toții că salariul brut este aproape dublu față de banii luați în mână.

  6. Salariul de baza ar trebui sa fie salariul de incadrare ,nu cel pe care il iau in considerare la nivel de spitale ,adica salariul brut ,cu spor de vechime ,bonuri de masa si altele !

  7. In Spania platim 253€ pe an taxa Colegiului de enfermeria pentru a putea lucra ca asistent medical. Se presupune că beneficiezi de asistență juridica si alte avantaje, multumesc lui Dumnezeu pana acum nu a fost nevoie. Cursuri online poti face si gratuite si plătite. Apoi daca vrei sa te afiliezi in sindicat SATSE, alți bani, altă distracție. De vreme ce in alte profesii nu trebuie sa platesti nimic. Toate meseriile au riscul lor. Nu vad necesitatea de a intretine pe banii nostri atâția birocrati care mai apoi nu misca un deget pentru tine.

  8. Si in Anglia se plateste 130£ pe an , dar nu are nimic de a face cu a te ajuta in caz ca ceva e gresit. NMC e acolo pentru a superviza practica la nivel de Uk si a decide daca esti competent sa practici sau nu. Poti fi suspendat de ei in caz de erori medicale. Pentru restul exista asigurare . Sumele platite in Romania sunt totusi exagerate chiar daca trebuie sa existe un ordin care sa detina o evidenta a asistentilor si moaselor.

  9. Dacă în realitate Ordinul nu ar fi “locul călduț” al foștilor sindicaliști și ar fi organizație profesională de top ( asistenți care au calificare și competențe) reale atunci poate că s-ar justifica, dar așa! La noi în județ este presedinte o fostă soră medicală echivalată și sindicalistă iar în Ordin sunt asistenți cu masterate, doctorate și activitate de înaltă calificare care nu numai ca nu sunt în nici o structură dar nici nu sunt acceptați, vă dați seama ce cursuri pentru punctele acordate de Ordin ar putea face dar…. nu sunt cooptati, în schimb trebuie să paticipe la cursurile susținute de Ordin ca să poată lucra. Cum vi se pare? e normal? ne-am “aliniat”! la cerințele străinătăți dar am luat numai ce ne-a convenit, unde e calitate? competența și înaltul nivel profesional?

  10. Este o aberatie,pentru a tine niste asistenti bine platiti,a caror atributie in principal,este sa fie bine platiti!Consider ca este o capusa ce trebuie eliminata,sau organizatia trebuie sa fie restructurata!

  11. Am lucrat ca asistent medical în Germania și Elveția. Am plătit o singura data cotizația pentru înscrierea în Ordinul Asistenților medical. Acolo nu se percepe lunar ci doar când te înscrii. Am făcut foarte multe cursuri, cursuri plătite de angajator. Ca angajator, dacă aveai personal calificat, instruit, primeai mai mulți bani de la casa de sanatate. Cursurile au fost foarte instructive (și nu doar pe hârtie, cum se procedează în România) și nu se repetau… În România dacă nu profesezi 5 ani de zile ți se retrage dreptul la libera practica. Trebuie din nou sa faci practica și sa dai examen deși tu ai dat un examen de licență în urma căruia ai obținut diploma de asistent medical. Am avut colege în Germania și în Elveția care nu au profesat 20 de ani. Le-am întrebat dacă au dat din nou examen… Medicii dau din nou examen dacă nu profesează 5 ani?

  12. Eu cred ca competenta o obtinem dupa anii de scoala si examenele pe care le dam.Fiecare spital isi evalueaza asistentii.De ce mai e nevoie de un centru?Numai sa dam bani in plus?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.