sursa foto: dreamstime.com

Descoperire uriaşă în tratamentul neuroblastomului, unul dintre cele mai agresive cancere la copii

Cercetătorii australieni au descoperit o nouă modalitate de a ataca şi astfel trata neuroblastomul, unul dintre cele mai frecvente și periculoase cancere la copii.  Descoperirea poate fi vitală şi în tratamentul altor tipuri de cancer agresiv la copii, inclusiv anumite tumori cerebrale, dar și în unele tipuri de cancer la adulți, inclusiv cancerul ovarian și de prostată .

Noua cercetare, condusă de oamenii de știință de la Institutul pentru Cancer pentru Copii și publicată în Nature Communications , a descoperit că o proteină celulară numită ALYREF joacă un rol crucial în accelerarea efectelor genei conducătoare a cancerului, MYCN, în neuroblastom . Un nivel foarte ridicat al acestei gene în celulele canceroase  oferă de la bun început un prognostic extrem de rezervat în evoluţia bolii. Din păcate,  MYCN s-a dovedit a fi  inaccesibilă pentru un tratament ţintit. Astfel, oamenii de știință au căutat alte molecule care funcționează în strânsă legătură cu MYCN.

Citeşte şi: PSORIAZISUL. DE CÂTE TIPURI POATE FI ŞI CARE SUNT PRINCIPALELE CARACTERISTICI

O NOUĂ ŞANSĂ ÎN OPRIREA EVOLUŢIEI CANCERULUI

Noua cercetare a demonstrat că MYCN depinde de  o altă moleculă, ALYREF,  pentru a conduce creșterea celulelor neuroblastomului. Potrivit dr. Zsuzsi Nagy și cercetătorului principal, profesorul Glenn Marshall AM și dr. Belamy Cheung, aceasta este o descoperire mondială, anunţă MedicalXpress.com.

Am putut demonstra pentru prima dată că ALYREF se leagă și controlează efectiv funcția MYCN în celulele neuroblastomului”, explică profesorul Marshall.

Acest lucru înseamnă că, acum, cercetătorii pot ţinti această nouă moleculă pentru a o opri sau măcar încetini creșterea agresivă a cancerului.

Lucrând cu celule de neuroblastom, oamenii de ştiinţă au descoperit că ALYREF se leagă direct de MYCN pentru a declanşa o altă proteină, USP3, care împiedică degradarea MYCN. Acest lucru menține nivelurile extrem de ridicate de MYCN necesare pentru a hrăni cancerul și, astfel, acționează ca un accelerant. Aceste constatări sugerează cu tărie că inhibarea ALYREF ar putea întrerupe evoluţia bolii.

Citeşte şi: Top 5 cele mai periculoase și rare tipuri de cancer. Află care sunt simptomele

AR PUTEA FI CREAT UN MEDICAMENT CARE SĂ DISTRUGĂ TUMORILE

Următorul pas va fi dezvoltarea unui inhibitor al ALYREF, puternic și specific, un medicament capabil să inhibe acțiunile acestei molecule, afirmă cercetătorii.

Tot ei sunt de părere că ţintirea moleculei ALYREF  ar putea da rezultate şi în tratamentul altor tipuri de cancer care, la fel ca neuroblastomul, sunt conduse de gena MYCN. Acestea includ cancerele de sânge, medulloblastomul, glioblastomul, retinoblastomul, cancerul ovarian , tumoarea Wilms și cancerul de prostată neuroendocrin .

Citeşte şi: Boala teribilă cu evoluție lentă și simptome greu de resimțit. Leucemia, boala sângelui alb

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.