Nu puţini sunt cei care atunci când merg la medic simt o teamă inexplicabilă, de aceea orice consult sau analiză este un motiv real de stres. În spatele acestei situaţii se ascunde o afecţiune numită iatrofobie care apare în cele mai multe cazuri din cauza fricii de proceduri necunoscute sau a unor experienţe ori traume din trecut.
Citeşte şi: Analizele anuale, prima linie în lupta cu boala. Care sunt cele care ne pot salva viața
Ce este iatrofobia şi care sunt simptomele ei
Iatrofobia, cunoscută popular sub denumirea de frica de medici, se declanşează în faţa oricărei persoane cu autoritate medicală, fie că este vorba de un control de rutină, de punerea unui diagnostic, de prescrierea unei reţete sau de programarea unei intervenţii chirurgicale. Teama de medici are la bază, de cele mai multe ori, anticiparea durerii precum o injecţie, o intervenţie stomatologică sau chiar anticiparea unui anumit diagnostic nefavorabil. Iar specialiştii susţin că toate aceste temeri au la bază traume din trecut. Cele mai cunoscute frici legate de procedurile medicale sunt cele legate de ace ori de dentist, şi foarte interesant, poate fi transmisă ereditar, arată studiile.
Citeşte şi: Greşeli simple care pot compromite rezultatele analizelor medicale
Simptomele iatrobofiei:
Persoanele care se tem de medici au în mod inexplicabil simptome precum:
- senzaţie de sufocare
- transpiraţie excesivă
- greaţă
- palpitaţii cardiace
- tremor
- incapacitatea de a gândi şi vorbi clar
- teama de a nu înnebuni
- teama de a nu pierde controlul
Cum scăpăm de frica de medici
Foarte important este primul pas, şi anume, acela de a accepta această fobie, care apare din lipsa de control asupra situaţiei. Pentru a rezolva această problemă este important să:
- te informezi înainte să mergi la medic asupra procedurii la care urmează să fi supus
- să vorbeşte cu medicul despre consult şi ce presupune el
- să încerci să stabileşti o relaţie bazată pe încredere cu medicul tău sau chiar una de prietenie pentru a diminuea senzaţiei de frică
- să pui întrebări în timpul consultului pentru a înţelege fiecare procedură în parte
- să rogi un prieten sau o rudă să te însoţească la medic, te va ajuta să te relaxezi
Citeşte şi: EXCLUSIV | Vaccinul “Cantacuzino” | Două produse noi din categoria imunomodulatori, pe piață din 2020
Dacă niciuna dintre aceste metode nu dau roade, atunci specialiştii îndeamnă chiar câteva şedinţe cu un psihoterapeut pentru a rezolva această fobie.