Organismul uman se regenerează din 7 în 7 ani. Ce trebuie să faci ca să beneficiezi şi tu de această regenerare celulară. Partea I- Care sunt organele care se renegerează şi în cât timp

1

Zilnic, în corpul uman, mor între 50 şi 70 de miliarde de celule. Într-un an, specialiştii au calculat că omul pierde o masă de celule echivalentă cu greutatea corporală a fiecărui individ în parte. Însă fiecare celulă şi organ are ciclul ei propriu de viaţă, iar o dată la 7 ani acest ciclu se finalizează pentru tot organismul. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, specialiştii atrag atenţia că trebuie să ajutăm şi noi organismul prin menţinerea unui echilibru între alimentaţie şi toxinele acumulate şi eliminate.

Citeşte şi  Cum funcționează organismul uman? Bioritmul natural al organelor interne

Care este timpul de renegerare al diferitelor organe şi celule

Celulele au perioade de regenerare diferită. Unele se nasc şi mor în doar câtevale zile, altele după câţiva ani, scrie ştiinţă-mister.ro. Ciclul complet de viaţă pentru celulele roşii este de 4 luni, în timp ce celulele albe „trăiesc” un an. Pielea se schimbă o dată la 2-3 săptămâni, colonul se reînnoieşte o dată la 4 zile, iar pentru oase procesul durează 10 ani.

1. Ficatul

Un ficat bine vascularizat se poate regenera complet în 5 luni. Chiar şi ficatul persoanelor alcoolice se poate regenera, dar nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul persoanelor bolnave de ciroza, situaţie în care, la nivelul ficatului nu mai există nicio celulă funcţională.

Citeşte şi: CIROZA HEPATICĂ. SIMPTOME, CAUZE ŞI PREVENŢIE.

2. Inima

Un studiu recent arată că inima are capacitatea de refacere o dată la 20 de ani. Acest organ este dotat cu celule stem care întineresc constant, de cel puţin 3 sau 4 ori în timpul vieţii. După vârsta de 35 de ani, inima începe să scadă în dimensiuni cu o medie de 0,3 grame în fiecare an şi chiar dă semne de oboseală pompând tot mai puţin sânge în corp. La fel ca toţi ceilalţi muşchi, inima rămâne în formă cu exerciţii fizice.

3. Plămânii

Plămânii sunt nişte organe formate din mai multe tipuri de celule, de aceea perioada lor de regenerare variază. Astfel, ţesutul alveolar se regenerează din an în an, iar celulele de la suprafaţa plămânilor se refac în 2-3 săptămâni. În cazul persoanelor bolnave de enfizem pulmonar refacerea ţesului alveolar este imposibilă deoarece boala împiedică regenerarea celulară.

Citeşte şi:  Cancerul pulmonar. Cauze, simptome și tratament

4. Intestinele

Vârsta intestinelor este de numai 2-3 zile şi asta din cauza substanţelor chimice care acţionează asupra lor zilnic. Acele porţiuni de intestin protejate de mucus au o perioadă de refacere ceva mai lungă, de maximum 5 zile. Şi tot la fiecare 5 zile se reface şi mucusul care protejează stomacul.

Citește și Diverticulita sau boala intestinului gros. Simptome, cauze şi tratament

5. Oasele

Deşi este greu de crezut şi oasele se refac constant. Procesul este însă ceva mai lent şi se încheie în 10 ani. Totuşi, regenerarea osoasă încetineşte după vârsta de 45 de ani, moment în care începe şi procesul de tasare. Coloana vertebrală, de exemplu, se scurtează cu un centimetru la fiecare 10 ani.

Citește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

6. Papilele gustative

Receptorii pentru gust au o durată de viaţă de doar 10 zile, iar la nivelul limbii sunt în jur de 10.000 de papile gustative.

Citeşte şi: Osteoporoza sau boala ,,oaselor poroase”. Simptome, cauze şi metode de prevenție

7. Ochii

La nivelul ochilor singurele celule care se regenerază sunt cele ale corneei. Şi genele cad şi cresc constant, cam din 2 în 2 luni, pentru a asigura tot timpul protecţia ochilor.

8. Părul şi unghiile

Dintre toate procesele de regenerare din organism, cele al părului şi unghiilor sunt cele mai vizibile. La femei, părul se regenerează o dată la 6 ani, iar la bărbaţi o dată la 3 ani. Unghiile se refac între 3 şi 6 luni, iar sprâncenele se regenerează şi ele în maximum 8 săptămâni.

Citeşte şi: CĂDEREA PĂRULUI, FAVORIZATĂ DE STRES ȘI ALIMENTAȚIE

9. Creierul

Neuronii sunt singurele celule din organismul uman care nu se regenerează. Cele 100 de miliarde de celule moştenite de la naştere se distrug constant pe parcursul vieţii, de aceea unele persoane încep să sufere de demenţă ori alte afecţiuni neuronale. Foatre important de reţinut este şi faptul că, după vârsta de 20 de ani, dimensiunea creierului începe să se reducă cu aproximativ 100.000 de neuroni, echivalentul unui gram pe an.

Citeşte şi: Sănătatea creierului dependentă de odihna pe care o primește

Pentru a beneficia de toate aceste procese de regenerare organismul are nevoie de o alimentaţie sănătoasă. Dar acest subiect va fi trata de Medical Tv într-un articol viitor.

1 COMENTARIU

  1. S-a descoperit ca si neuronii se regenereaza. Cam o data la 7 ani avem un corp cu totul nou. Igiena mintii (prioritar ganduri de frecventa inalta) este la fel de importanta ca si alimentatia sanatoasa si ajuta la mentinerea corpului in parametri optimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.