sursa foto: pixabay.com

BENEFICIILE ALĂPTĂRII PENTRU SĂNĂTATEA MAMEI

Cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât mai mic este riscul de a dezvolta după menopauză, boli de inimă. Aceasta este cea mai nouă descoperire despre beneficiile alăptării. Studiul a fost realizat de cercetătorii Universităţii din Atena.

La studiu au luat parte 283 de femei aflate în postmenopauză. Oamenii de ştiinţă au analizat starea de sănătate a inimii şi a vaselor de sânge, precum şi istoricul de alăptare, care cuprindea perioade între o lună şi 80 de luni.
Cercetătorii au ajustat factorii de risc, precum greutatea, vârsta, nivelul de colesterol şi fumatul, iar concluzia a fost că femeile care au alăptat au avut o rigiditate arterială mai scăzută şi un risc mai mic de arteroscleroză.
Autorii studiului sunt de părere că aceste beneficii sunt probabil legate de nivelurile mai ridicate ale hormonului prolactină, care reduce riscul de diabet zaharat, responsabil de apariţia bolilor cardiace.
Aşadar, bebeluşul nu este singurul care beneficiază în urma alăptării. Alte efecte benefice ale alăptării pentru mame:

Reduce riscul de cancer

Studii recente au arătat că femeile care îşi alăptează bebeluşii prezintă un risc mai redus de a dezvolta cancer de sân, ovarian, cervical sau endometrial. Motivul? Nivelul estrogenului este mai mic în cazul femeilor care alăptează. În plus, mamele care îşi hrănesc copiii la sân au tendinţa generală de a acorda o atenţie sporită alimentaţiei sănătoase.

Incidenţa scăzută a osteoporozei

Pe termen lung, alăptarea reduce riscul de osteoporoză, boală foarte răspândită mai ales în rândul femeilor.
Femeile pierd uneori între 3 şi 5 procente din masa osoasă în perioada de alăptare, recuperate după ce hrănirea la sân încetează. Vestea bună este că, în unele cazuri, masa osoasă poate creşte încă din primele şase luni după alăptare.

Beneficii de natură emoţională şi afectivă

Alăptarea stimulează eliberarea unor hormoni, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Oxitocina, cunoscută şi sub numele de hormonul fericirii, reduce stresul şi ajută la creearea unei legături emoţionale puternice între copil şi mamă. În plus, este hormonul care ajută laptele să circule prin sân în timpul suptului şi reduce riscul apariţiei depresiei post-partum.
Colecistochinina (CCK) este un alt hormon eliberat în timpul alăptării ce are rol de calmare şi care contribuie la sudarea relaţiei afective dintre mamă şi copil.

Reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2

Alăptarea reduce riscul îmbolnăvirii de diabet de tip 2. În cazul mamelor care suferă deja de această afecţiune, alăptatul îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, ceea ce reduce severitatea bolii.
Diabetul gestaţional apare în timpul sarcinii şi dispare la scurt timp după naştere. Şi în acest caz, alăptatul reduce riscul mamelor de a dezvolta diabet de tip 2, dacă alăptează bebeluşul timp de cel puţin 3 luni. În plus, alăptatul oferă protecţie bebeluşului împotriva acestei afecțiuni.

Accelerează arderea caloriilor

Alăptarea contribuie la pierderea în greutate după naştere. Nenumărate studii confirmă această observaţie.
Femeile care alăptează slăbesc mai repede, deoarece este accelerată arderea caloriilor. Organismul unei femei pierde aproximativ 20 de calorii pentru fiecare 30 de ml de lapte matern produs. În perioada de alăptare, mamele pot arde până la 600 de calorii pe zi.

Pe măsură ce tot mai studii sunt finalizate, lista beneficiilor alăptării pentru mame şi copil va continua să crească.

 

 

SURSA: healthline.com

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *