sursa foto: pixabay.com

Alertă în toiul verii. Schimbările climatice duc la apariția unor bacterii periculoase în apele mărilor

Temperaturile tot mai ridicate din ultima perioadă au dus la activarea unor bacterii extrem de periculoase în apele mărilor.

În orașul Mackleburg din Pomerania de Vest, aflat la Marea Baltică, o femeie în vârstă a murit după ce a făcut baie în mare și s-a infectat cu bacteria vibrio, extrem de periculoasă. Alte patru pesoane au fost infestate cu aceeași bacterie despre care specialiștii spun că afectează mai mult persoanele cu un sistem imunitar slăbit, scrie Stern.de.

Cum acționează bacteria vibrio

Această bacterie se activează în apele reci doar atunci când temperatura apei mării depăşeşte 20 de grade, începe să se înmulțească rapid și poate infecta orice ființă, dacă găsește o rană deschisă. Provoacă leziuni la nivelul pielii  care ulterior pot duce la infecții extrem de virulente ale rănilor care poartă numele de fasceită necrozantă. Iar principalele simptome sunt frisoare, febră, diaree și erupții cutanate.

Acelaşi tip de bacterie, care în mod normal este prezentă în apele calde ale Golfului Mexic, a fost identificată şi în apele Golfului Delaware. Acolo, 5 persoane au prezentat cazuri severe de fasceită necrozantă. Bacteria vibrio se poate găsi de asemenea şi în fructele de mare, crabi, peşte, scoici, ori stridii şi poate ajunge în organismul uman prin ingerare. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că bacteria şi-a extins arealul în care trăieşte din cauza încălzirii globale.

Bacterii în Marea Neagră

Vibrio nu este specifică, din fericire, şi României, dar o bacterie periculoasă a fost depistată şi în apele Mării Negre. O serie de teste făcute de-a lungul litoralului românesc au scos la iveală un nivel ridicat al bacteriei Escheriachia coli. (E.coli), scrie Capital.ro. Aceasta poate produce frecvent diverse forme de enterocolită, iar enterococii dau infecţii clinice serioase ale tractului urinar, endocardite bacteriene, meningite, septicemie etc.

Climatologii sunt  în alertă şi trag un semnal de alarmă

Agenția Europeană pentru Climă a confirmat că luna iulie 2019 a fost cea mai fierbinte de când se fac înregistrări climatice, adică de mai bine de 100 de ani şi a bătut toate recordurile de temperatură în Europa. Serviciul pentru Schimbări Climatice Copernicus a calculat că luna trecută a depășit recordul din 2016 cu 0,04 grade Celsius. Oamenii de știință au descoperit că planeta se află într-unul dintre cei mai fierbinți ani , iar ultimii 5 ani au fost cei mai calzi din toate timpurile.

În articolele viitoare MedicalTv vă va prezenta mai multe informaţii despre fasceita necrozantă şi enterocolită.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *