sursa foto: ihtc.org

5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA II- TROMBOZA VENOASĂ PROFUNDĂ.

Nu toate bolile de care suferim prezintă simptome specifice în aşa fel încât să fie uşor de detectat încă de la primul semnal. Există o serie de afecţiuni pentru care organismul nostru nu dă semne de alarmă. Printre acestea se numără: tromboza venoasa profundă, cancerul pancreatic, infarctul miocardic silenţios, virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi diabetul.

Pentru că despre INFARCTUL MIOCARDIC SILENŢIONS, BOALA CARE OMOARĂ FĂRĂ AVERTISMENT  Medical Tv a scris deja, în articolul de astăzi vorbim despre tromboza venoasă profundă.

Această afecţiune debutează prin formarea unui cheag de sânge într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul picioarelor sau a pelvisului. De aici, cheagul de sânge migrează prin vene şi poate bloca fluxul de sânge către plâmâni, afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar, care poate determina chiar moartea subită, scrie sfatulmedicului.ro.

De obicei, simptomele trombozei venoase profunde sunt durere, inflamaţie ori senzaţie de căldură la nivelul membrului afectat, dar de cele mai multe ori această afecţiune nu prezintă niciun simptom.

Principalii factori de risc ai afecţiunii includ:

– intervenţiile chirurgicale;
– cancerul;
– tulburările de coagulare;
– spitalizarea sau imobilizarea în prezenţa unei afecţiuni majore.

Cum putem preveni tromboza venoasă profundă

– administrarea unei medicaţii (în cazul unei intervenţii chirurgicale, cum ar fi o intervenţie ortopedică şi nu numai, în spitale se administrează anticoagulante care au scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge)

– monitorizarea administrării de vitamina K (pe perioada urmării unui tratament cu anticoagulante administrarea de vitamina K poate modifica efectul acestor medicamente);

– fortifierea mușchilor gambei (în cazul persoanelor care sunt sedentare sau care sunt nevoite să stea prea mult la pat este recomandat să facă exerciții specifice pentru întărirea mușchilor gambei. Dacă plimbările scurte sunt imposibile, atunci măcar ridicarea pe vârfuri ori mișcarea circulară a labei piciorului ajută în astfel de situații);

– schimbarea stilului de viață (în prevenirea trombozei profunde renunțarea la fumat, scăderea în greutate și monitorizarea tensiunii arteriale sunt foarte importante);

– purtarea ciorapilor medicinali compresivi (acești ciorapi previn formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor și sprijină circulația periferică).

 

sursa foto: ihtc.org

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *