Vaccinul Moderna este considerat sigur de către FDA. Urmează să primească unde verde pentru administrare

Vaccinul împotriva noului coronavirus, produs de Moderna, este cu un pas mai aproape de aprobarea finală pentru a fi administrat în masă, în afara studiilor clinice. Agenția Medicamentului din Statele Unite spune că e sigur și eficient. Aprobarea finală ar putea fi dată în următoarele două zile.

La fel ca şi în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, decizia finală ar putea veni în 48 de ore de la publicarea acestui raport preliminar. Asta ar însemna că joi noaptea să fie luată o decizie şi vineri să înceapă distribuţia vaccinului în Statele Unite. Infrastructura e pregătită, a început deja vaccinarea, iar serul Moderna e mai uşor de folosit, se păstrează la -20 de grade Celsius, nu la -70.

Vaccinul Moderna a funcționat la fel de bine la voluntarii albi cât și în comunitățile de culoare. De asemenea, nu a existat nici o diferență semnificativă între efectul său pentru bărbați și femei sau între voluntarii sănătoși și cei cu risc de Covid-19 sever, care aveau afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, studiul a furnizat o eficacitate estimată la 86,4%, mai mică decât estimarea generală de 94,1%. Dar diferența nu a fost semnificativă statistic.

Citește și Vaccinul anti-covid-19 dezvoltat de compania Moderna are o eficiență de 95%

Efecte adverse doar la pacienții tineri

Evaluarea FDA spune că cele mai multe efecte adverse severe, în cazul vaccinului Moderna, au apărut după a doua doză de vaccin şi cele mai multe dintre ele au fost la pacienţii tineri, nu la cei de peste 65 de ani. Mărirea ganglionilor limfatici a fost cea mai frecventă reacţie severă.

91% dintre participanţii la studiu au spus că i-a durut locul în care au fost vaccinaţi. 7 din 10 oameni au fost obosiţi, pe 63% i-a durut capul şi aprope 60 la sută au avut dureri musculare. Oamenii care au luat parte la studii, au spus că toate durerile au dispărut rapid după ce au luat un calmant.

Proiectarea vaccinului a durat un singur weekend

În ciuda faptului că Moderna a anunţat pe 16 noiembrie că vaccinul mRNA-1273 oferă o eficienţă de 94,5%, vaccinul a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, la două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, scria The New York Magazine.

Citește și Prospectul vaccinului produs de Pfizer a fost facut public. Ce conține vaccinul și ce efecte adverse are acesta

Compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul acestui an, înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

Guvernul federal a semnat acorduri în această vară cu Moderna și Pfizer pentru a livra în total 200 de milioane de doze în primul trimestru al anului 2021. Deoarece ambele vaccinuri necesită două doze, aceste contracte au garantat suficiente doze pentru 100 de milioane de americani.

Săptămâna trecută, guvernul american a anunțat că a achiziționat încă 100 de milioane de doze de la Moderna pentru al doilea trimestru, crescând numărul de americani care pot fi vaccinați la 150 de milioane.

137.897 de oameni s-au vaccinat anti Covid-19 în Marea Britanie în ultimele 7 zile, după ce vaccinul realizat de Pfizer și BioNTech a fost autorizat pentru folosirea de urgență acum 2 săptămâni.

Citește și Vaccinul Sputnik V are o eficiență de 95%. Cetățenii ruși vor fi vaccinați gratuit

Primele 10.000 de doze de vaccin ajung în România înainte de sfârșitul anului.

8 state europene au anunțat că vor începe vaccinarea în aceeași zi. În România încă nu se știe cine vor fi primii vaccinați și pe ce criterii

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *