Studiu: Riscul de diabet sau de infarct, influențat de forma corpului

Riscul de diabet sau de infarct este influențat de forma corpului fiecărei persoane, iar cele mai expuse sunt, paradoxal, persoanele care nu acumulează grăsime în zona șoldurilor.

Noi cercetări efectuate în laboratoarele Universității Cambridge din Marea Britanie confirmă faptul că anumite gene care influențează forma corpului, atenuând capacitatea organismului de a depozita grăsime în zona şoldurilor, pot avea o contribuție importantă și la apariția diabetului sau a infarctului miocardic.

Corpul ,,în formă de măr” – risc crescut de diabet și infarct

Astfel, persoanele care au o predispoziţie genetică redusă de a depozita grăsimea în exces în zona şoldurilor, despre care se spune că au corpul „în formă de măr”, prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tipul 2 şi de a suferi un infarct, fapt ce fusese confirmat și de alte studii precedente, însă niciunul dintre acestea nu făcea referire și la componenta genetică.

Citește și Sindromul Cushing. Cauze, simptome și tratament

În cadrul acestui ultim studiu, specialiştii au studiat profilele genetice a peste 600.000 de participanţi la mai multe studii de amploare realizate în Marea Britanie şi în alte ţări. Au descoperit peste două sute de variaţii genetice care predispun la un raport talie-şold mai mare, un indicator al corpului „în formă de măr”.

Pe baza acestor date au fost identificate două grupuri specifice de mutaţii genetice care măresc raportul talie-şold, unul manifestându-se exclusiv printr-un strat redus de grăsime la nivelul şoldurilor, iar al doilea conducând la dezvoltarea unui strat mai generos de grăsime în zona taliei.

Citește și Cum putem depista de timpuriu diabetul, o boală fără manifestări clare

Distribuția grăsimii în diferite regiuni ale corpului

Pentru acest studiu, echipa de oameni de ştiinţă a realizat evaluări detaliate ale distribuţiei grăsimii în diferite regiuni ale corpului în cazul a 18.000 de persoane, cu ajutorul unei investigaţii imagistice pe bază de raze X de intensitate joasă, cu care poate fi măsurată grăsimea corporală, densitatea osoasă şi masa musculară.

„Ar putea părea puţin ciudat că unii oameni care au mai puţină grăsime în zona şoldurilor au un risc mai mare de diabet şi afecţiuni cardiace. Credem că acest lucru este cauzat de o incapacitate determinată genetic de a stoca acele calorii în exces în siguranţă în regiunea şoldurilor şi nu în alte zone. Acest lucru înseamnă că indivizii care au această trăsătură genetică stochează în mod preferenţial excesul de grăsime în ficat, în muşchi ori în pancreas, sau în sânge sub forma grăsimilor şi glucidelor circulante, oricare dintre acestea conducând către un risc mai mare de boală. Încercăm să înţelegem dacă unele dintre aceste gene identificate de studiul nostru ar putea fi ţintele adecvate pentru dezvoltarea în viitor a unor medicamente, însă acest proces ar putea dura câţiva ani”, a explicat dr. Luca Lotta, unul dintre specialiștii care au luat parte la studiu.

Citește și Studiu: Bărbaţii supraponderali, mai predispuşi să sufere de cancer de prostată. Ce este prostata şi care este rolul ei în organismul bărbatului

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *