Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România. Arafat: „Este o speranță, lumina de la capătul tunelului”

Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID-19, produs de Pfizer-BioNTech, au intrat astăzi în România, pe la Vama Nădlac. Vaccinurile vor fi depozitate imediat la Institutul medico-militar Cantacuzino, de unde vor fi distribuite în cele 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Dozele de vaccin vor fi transportate în gheață carbonică pentru a le păstra la o temperatură de -70 de grade celsius.

Sâmbătă, vaccinurile vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 7,00.

Medicii și asistentele medicale vor primi vaccinul începând de duminică, 27 decembrie, când se dă startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană. În prima etapă va fi vaccinat personalul medical și personalul din centrele de bătrâni și copii.

Arafat: Pentru noi este o speranță, lumina de la capătul tunelului”

Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluție. Vedem cum UE a reușit să nu dezamăgească cetățenii.

Așa cum a intrat în spatele nostru acest camion cu primele doze de vaccin, au intrat astfel de camioane în toate țările membre ale Uniunii Europene astfel încât să înceapă campania împreună. A fost un efort imens la care au participat toate statele membre, inclusiv România. Achiziție comună, abordare comună și implementare împreună.”, a declarat șeful DSU.

Pentru noi este o speranță, lumina de la capătul tunelului, dar atenție! Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat și că uităm de măsurile obligatorii. Este doar un început care va dura până va avea un impact. De astăzi, lucrăm pe două fronturi: frontul de combatere și de limitare a răspândirii virusului și frontul de vaccinare și de prevenire.”, a mai spus Raed Arafat.

Toate aceste activități sunt perfect centralizate și în acord cu ce se întâmplă în celelalte țări europene. Este un efort imens. Avem o strategie de vaccinare, prima etapă este cea adresată personalului medical, în etapa a doua sunt persoanele la risc și în a treia celelalte persoane,” a afirmat Valeriu Gheorghiță, medicul militar care coordonează campania de vaccinare.

Prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre prima persoană care va fi vaccinată în România.

Avem o strategie de vaccinare după cum am spus și această strategie va fi respectată ca în orice țară în care a fost elaborată o strategie de vaccinare. Prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical. Este stabilit cine este persoana. O veți afla și o veți cunoaște la momentul în care va fi vaccinată„, a răspuns Valeriu Gheorghiță atunci când a fost întrebat cine va fi primul român vaccinat anti-COVID.

Klaus Iohannis: Se începe cu o primă tranșă, mai degrabă simbolică

Se începe cu o primă tranșă, mai degrabă simbolică, dar deja imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranșe de vaccin și așa se va continua până când toată populația beneficiază de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, sunt eficiente, sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Și noi, și experții recomandăm tuturor românilor să fie pregătiți să se vaccineze”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Când va începe vaccinarea împotriva COVID-19 în România

Vaccinarea în țara noastră va începe duminică, 27 decembrie. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite în zece spitale din București și din țară, aflate în prima linie în lupta cu pandemia.

Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, la ora 09:00. În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase, după ora 10.00.

Cele zece unități medicale sunt următoarele: 

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov (dr. Andreea Moldovan)

– Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, București (dr. Cătălin Apostolescu)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera (dr. Florescu Symin)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca (dr. Violeta Briciu)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa (dr. Sorin Rugină)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova (dr. Dragoș Nicolosu)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi (dr. Forin Roșu)

– Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” din Baia Mare (dr. Vasile Bonat)

– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava (dr. Marius Grămadă)

– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiov

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *