Marea Britanie a aprobat vaccinul împotriva Covid-19: „Medicamentul este sigur”

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru folosirea la scară largă, informează BBC. Autoritățile britanice au spus că antidotul, care oferă protecție de până la 95%, este sigur, iar vaccinearea ar putea începe în doar câteva zile.

Ar fi pentru prima dată când oamenii, din afara studiilor clinice de la nivel mondial, vor avea ocazia să fie imunizați împotriva Covid-19, potrivit CEO-ului BioNTech Ugur Sahin.
Vaccinul va fi disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății și Asistenței Sociale într-un comunicat.  Primele persoane care ar putea fi imunizate sunt cele din categoriile priorotare, cum ar fi personalul medical sau lucrătorii din căminele de bătrâni. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze, pentru a vaccina 20 de milioane de oameni – câte două doze pentru fiecare. Este așteptat ca primele 10 milioane de doze să fie disponibile curând.

Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul produs de ele are o rată de 95% eficientă împotriva noului coronavirus, fără a provoca efecte adverse.                                                  „Vaccinul va fi disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare. NHS are decenii de experiență în furnizarea de programe de vaccinare la scară largă și va începe să pună în aplicare pregătirile lor extinse pentru a oferi îngrijire și sprijin tuturor celor eligibili pentru vaccinare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială din UK.

EMA NU ESTE ÎNCĂ SIGURĂ PE VACCIN ȘI CERE MAI MULTE TESTE

Alte țări, inclusiv Statele Unite, iau în considerare aprobarea mai multor tipuri de vaccinuri împotriva coronavirusului înainte de sfârșitul anului.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că nu va da aprobări excepționale  de comercializare vaccinurilor împotriva SARS-COV2  până când se va demonstra că acestea sunt sigure și eficiente. Mai mult, EMA  a cerut  companiilor farmaceutice care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri împotriva noului virus să continue testele dincolo de orice termen stabilit iniţial, pentru a determina eficacitatea şi siguranţa acestora pe termen lung.

NUMĂRUL DE DOZE DE VACCIN NECESARE, TRIPLU FAȚĂ DE CAPACITATEA ACTUALĂ DE PRODUCȚIE LA NIVEL MONDIAL

Deoarece vaccinul presupune administrarea a două doze, ar fi nevoie în total de 12-15 miliarde de doze pentru imunizarea întregii populaţii la nivel mondial.

Potrivit lui Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Companiilor Farmaceutice, capacitatea actuală de producţie a vaccinurilor în întreaga lume este cuprinsă între 3 şi 5 miliarde de doze pe an, iar  realizărea unor noi unităţi de producţie nu este realist. O fabrică de acest fel necesită 3-5 ani de lucrări.

 

CUM POATE FI OPRITĂ PRIN VACCINARE PANDEMIA DE SARS-COV2

Aproximativ 60-70% din populaţia globului trebuie să fie imunizată împotriva noului coronavirus pentru a reduce infecţiile, afirmă Katherine O’Brian, înalt oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această aproximare se bazează pe mai multe studii, O’Brian. Ea a subliniat totuşi că rata actuală necesară de imunizarea pentru această pandemie va deveni mai clară odată ce se va cunoaşte mai mult despre vaccinurile testate până acum. „Este foarte important să începem să obţinem mai multe informaţii”, a adăugat ea.

Vaccinul împotriva COVID-19 este cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată, în doar 10 luni. În mod normal, testele pentru un astfel de medicament ar dura 10 ani, relatează sursa citată.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

INSP: 144 de persoane vaccinate au fost depistate cu tulpina Delta

În ţară au fost confirmate până acum 620 de cazuri cu varianta Delta, dintre care …

Diferența dintre imunitatea dată de vaccinul anti-Covid și imunitatea dobândită în urma infectării

Cercetătorii israelieni au constatat, în urma unui studiu, că imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-CoV-2 …

Riscul de tromboză este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează

Un nou studiu realizat în Anglia, arată că probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *