De fiecare dată când avem un vas de sânge proeminent la nivelul ochiului, ne îngrijorăm. Dar de ce sunt prezente la unele persoane aceste vase de sânge? Ce semnifică prezenţa lor? Ar trebui să ne facem griji?
Ochiul roşu reprezintă un semn clar al unei inflamaţii oculare. Aceasta poate fi produsă de o serie de diferite condiţii normale sau patologice. În majoritatea cazurilor este vorba despre o afecţiune benignă, lipsită de gravitate, care poate fi tratată de către medicul generalist.
Numeroase patologii pot fi asociate cu un ochi roşu. Printre acestea, se numără şi hemoragia subconjunctivală.
Citește și Ochii roşii pot fi semnele unor probleme de sănătate
Ce este hemoragia subconjunctivală
Conjunctiva este membrana subţire, umedă şi transparentă care înconjură partea albă a ochiului (numită scleră). Conjunctiva este învelişul protector al globului ocular, situat cel mai în afară.
Conjunctiva conţine nervi şi mici vase de sânge. Aceste vase de sânge sunt foarte puţin vizibile, dar devin mari şi mult mai vizibile dacă ochiul este inflamat. Aceste vase de sânge sunt oarecum fragile, iar pereţii lor se pot rupe cu uşurinţă, rezultând astfel o hemoragie subconjunctivală (hemoragie sub conjunctivă).
O hemoragie subconjunctivală apare ca o pată roşu aprins sau roşu închis pe scleră.
Citește și CONJUNCTIVITA DE BAZIN, SIMPTOME ŞI TRATAMENT
Ce cauzează hemoragia subconjunctivală
Majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sunt spontane, fără o cauză evidentă pentru această sângerare de la nivelul vaselor conjunctivale. Adesea, o persoană poate descoperi o hemoragie subconjunctivală dimineaţa, la trezire, când priveşte în oglindă. Însă majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sunt observate de obicei de către o altă persoană decât cea afectată. Se remarcă o pată roşie la nivelul ochiului afectat.
Printre cauzele incriminate în producerea hemoragiei subconjunctivale se numără:
– idiopatică (fără cauză decelabilă)
– strănutul
– tusea
– eforturile de vărsătură/vărsăturile
– traumatismul
– hipertensiunea arterială sau arterioscleroza
– tulburări de sângerare (recurentă sau la pacienţii tineri fără antecedente de traumatism sau infecţie) incluzând boli hematologice sau hepatice, diabet, lupus eritematos sistemic, deficit de vitamina C
– anumite antibiotice, anticoagulante, analgezice (antiinflamatoare nesteroidiene), steroizi, contraceptive, vitaminele A şi D
– infecţii sistemice febrile, cum ar fi septicemia meningococică, febra tifoidă, holera, rickettsioza, infecţii virale (gripa, febra galbenă, variola, rubeola)
– embolii de la fracturi de oase lungi, compresiuni toracice, angiografie cardiacă, chirurgie cardiacă deschisă.
Hemoragia subconjunctivală nu este neapărat spontană şi poate rezulta în urma unei infecţii oculare severe, a unei traume la nivelul capului sau după o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului.
Citește și PUNGILE DE SUB OCHI – CAUZE, TRATAMENT
Când trebuie consultat medicul?
Un consult medical este necesar dacă hemoragia subconjunctivală nu regresează în termen de două săptămâni sau dacă aţi prezentat mai multe hemoragii subconjunctivale.
De asemenea, dacă hemoragia este concomitentă în ambii ochi sau dacă hemoragia subconjunctivală coincide cu alte simptome de sângerare, precum o echimoză (vânătaie), gingivoragii (sângerări la nivelul gingiilor) este cazul să mergeţi la medic.
Oftalmologul trebuie consultat de urgenţă dacă:
– aveţi o durere asociată cu hemoragia subconjunctivală
– apar modificări la nivelul vederii: vedere în ceaţă, diplopie (vedere dublă), dificultăţi ale vederii
– antecedente de sângerare
– antecedente de hipertensiune arterială
– leziuni în urma unui traumatism ocular.
De obicei, nu este necesar niciun tratament. În cazul unei iritaţii prezente, pot fi aplicate lacrimi artificiale. Folosirea de aspirină şi ibuprofen ar trebui evitată.
Te-ar putea interesa și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Ochii la control, cu dr. Monica Pop, Manager Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București
SURSE: medscape.com, geteyesmart.org
sursa foto: newindianexpress.com