În strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 sunt prevăzute trei etape. Prima etapă este cea adresată personalului medical, atât din sistemul public cât și din sistemul privat. Dozele de vaccin alocate primei tranșe ”simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I.
CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020, luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat ziua de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer.
Citește și Vaccinul antigripal și un produs tip Polidin sunt în dezvoltare la Institutul Cantacuzino
În România, centrul național de primire și stocare al dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.
”Dozele de vaccin alocate primei tranșe vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2”, spun reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
Citește și Klaus Iohannis: Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în România în primul trimestru din 2021
Cele 10 spitale unde vor ajunge primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19
Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
5. Constanța– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara).