Care sunt motivele pentru care ne înfuriem? Furia și efectele asupra sănătății

0
sursa foto: pixabay.com

Furia este o emoţie normală pe care o experimentează toată lumea, din când în când. Dacă, însă, o persoană se simte incapabilă să-şi controleze furia, atunci pot apărea tot felul de situaţii neplăcute în relaţiile personale sau de serviciu. Şi mai mult, acest lucru îi poate afecta calitatea vieţii.

Oamenii pot deveni furioşi din mai multe motive. Această stare poate apărea dacă cineva este înşelat, atacat sau ameninţat, dacă se simte frustrat sau neputincios, sau consideră este invalidat sau tratat pe nedrept. Blocajul în trafic, întârzierile la evenimente importante sau la activităţi curente, care dau peste cap întreaga zi, temperatura prea ridicată sau prea scăzută, şi acestea se adaugă pe lista factorilor determinanţi.

Pentru început, este bine să înţelegem că furia este parte integrantă a sistemului de protejare a organismului împotriva ameninţărilor sau pericolelor. Dar nivelurile ridicate de furie, care rămân nerezolvate, pot avea un impact negativ asupra sănătăţii. Astfel, se pot deschide căile pentru instalarea de boli cronice.

Citește și Cum putem recunoaște o persoană periculoasă

Care sunt cauzele furiei

Pentru a învăța cum să scăpăm de furie este important să știm ce declanșează această stare. Iată care sunt cele mai importante trei cauze ale furiei:

  1. Frica

Frica poate fi un declanșator important al furiei. Nu este vorba de teama pentru viața cuiva, ci despre temerile sociale. Frica de jenă sau de eșec poate duce la furie. Frica de necunoscut se poate manifesta tot ca furie. Mintea noastră va schimba emoțiile înfricoșătoare pe care le simțim în emoții de furie ca pe o cale de a depăși frica.

Citește și Teama la copii. Ce este și cum apare

  1. Frustarea

Frustarea poate fi, de asemenea, rădăcina furiei. Cum frustările se acumulează în viață, furia este următorul pas care apare în această situație. Ca exemplu, mulți dintre noi ne-am simțit frustrați pentru că un anumit coleg nu își dă interesul la locul de muncă. După această frustare, apare furia deoarece poate că uneori noi trebuie să îi rezolvăm taskurile sau apar probleme în proiectele aflate în desfășurare.

Citește și AGRESIVITATEA, MOȘTENIRE GENETICĂ SAU COMPORTAMENT ÎNVĂȚAT?

  1. Durerea sau suferința

Când o altă persoană ne face să suferim, furia este un sentiment natural. Potrivit psihologilor, durerea și rănile oamenilor care suferă se transformă de cele mai multe ori în mânie.

Furia afectează mintea şi corpul într-o varietate de moduri. Printre efectele care pot apărea sunt:

  • ritm cardiac scăzut
  • febră
  • transpiraţie
  • agitaţie în stomac
  • muşchi încordaţi
  • slăbiciune în picioare
  • stare de leşin
  • nelinişte
  • sentiment de vinovăţie
  • tristeţea
  • deprimare
  • ţipetele sau plânsul necontrolat
  • nevoia de a consuma alcool sau tutun.

Citește și SOMNUL ŞI ALCOOLUL, REFUGII ÎN FAŢA PROBLEMELOR

Aceste indicii pot ajuta o persoană să recunoască atunci când se confruntă cu etapele intermediare între nivelurile de furie scăzute şi extreme. Iar discuţia cu un medic poate determina cauza de bază şi riscul de instalare a unor afecţiuni de sănătate mintală.

Partea bună, totuși, este că orice emoție durează aproximativ treizeci de secunde în corp, senzațiile ulterioare fiind întreținute doar de gânduri. Aceste gânduri există și înainte ca starea de furie să fie declanșată, împreună cu o paletă mai largă de emoții manifestate la nivel fizic prin posibile stări de anxietate, nervozitate, agitație.

Dacă identificăm din timp aceste emoții putem avea în timp un mai bun autocontrol pentru că este mult mai ușor să te stăpânești atunci când te simți iritat față de atunci când ai un acces de furie.

Citește și Ce înseamnă să suferi de tulburare bipolară?

 

sursa foto: pixabay.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.