Un stomac „zgomotos”. Când ar trebui să te îngrijoreze acest lucru?

0
sursa foto: pixabay.com

Când sunt întrebate de ce le “cântă” stomacul, multe persoane răspund: “Pentru că mi-e foame!”. Acest lucru, însă, este mai mult un mit decât o realitate. Stomacul poate face într-adevăr anumite sunete când eşti flămând şi nu ai nimic în stomac, dar şi atunci când eşti sătul şi stomacul este plin.

Sunetele care se aud este posibil să nici nu provină din stomac, ci de la intestinele subţiri. Deseori, când stomacul (sau intestinele) fac gălăgie, un fenomen denumit “borborism”, este posibil nici să nu-l auzi.

Într-adevăr, sunetele sunt mai zgomotoase atunci când stomacul este gol, de aceea sunt asociate cu foamea.

De ce face stomacul zgomot?

Sunetele făcute de stomac sunt rezultatul contracţiilor musculare ale peretelui intestinal în prezenţa unui lichid sau gaz. Este o funcţionare perfect normală şi se desfăşoară pe parcursul întregii zile.

Intestinele sunt tăcute doar în timpul somnului. Tocmai de aceea, o lipsă totală de sunete intestinale poate semnala o urgenţă medicală, mai ales dacă este însoţită de o durere abdominală acută.

În interiorul intestinelor, lichidele şi solidele ingerate sunt amestecate cu secreţia zilnică de aproximativ opt litri a unui lichid plin cu enzime, din care în mare parte se absoarbe. Lichidul care parcurge tractul, însă, nu face zgomot.

În intestine, gazele mereu prezente provin de la aerul înghiţit şi din eliberarea de hidrogen, dioxid de carbon şi alte gaze. Acestea sunt generate de fermentarea bacteriilor şi a alimentelor nedigerate din partea inferioară a intestinului. Chiar şi atunci când o persoană nu le poate auzi, sunetele specifice pot fi ascultate de medic cu un stetoscop.

Deşi mişcarea cu zgomot a lichidelor şi gazelor are loc la toate nivelele, cele mai puternice sunt cele din stomac. Indiferent că se aud sau nu, sunetele intestinale, fără alte simptome semnificative, sunt un fenomen normal fără importanţă medicală.

Zgomotele din stomac, amplificate de lipsa hranei

Dacă îţi auzi stomacul făcând gălăgie cel mai probabil este din cauză că stomacul şi intestinele sunt implicate într-un proces numit “complexul motor migrator”. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când stomacul şi intestinele sunt goale timp de aproape două ore.

Simţind absenţa hranei, receptorii de pe pereţii stomacului generează unde de activitate electrică în sistemul nervos enteric (un fel de al doilea creier încorporat în peretele intestinului).

Acest lucru, la rândul său, declanşează contracţii asociate cu senzaţia de foame, care parcurg întreaga lungime a intestinului. Acest lucru contribuie la golirea stomacului de conţinut, mucus, particule alimentare, bacterii şi alte reziduuri acumulate între mese.

Un astfel de complex care nu funcţionează corespunzător este asociat cu dureri abdominale, greaţă, vomă şi indigestie.

Hormonul motilină se pare că este implicat în declanşarea diferitelor faze ale complexului motor migrator; nivelul de motilină creşte în mod ciclic la fiecare 90 – 120 de minute între mese, iar eliberarea sa se opreşte după fiecare masă.
Când nivelul de motilină creşte, acelaşi lucru se întâmplă şi cu contracţiile musculare în stomac şi intestine.

Citește și Cum funcționează organismul uman? Bioritmul natural al organelor interne

Când îţi indică sunetele intestinale faptul că ai probleme?

În cea mai mare parte a timpului, un stomac zgomotos nu este un motiv de îngrijorare. Sunetele intestinale par să crească în intensitate în cazul dispepsiei, a sindromului intestinelor iritabile sau în cazul unui episod de diaree. Acest lucru este cauzat de contracţiile musculare mai accentuate şi de acumularea de lichide şi gaze.

Afecţiunile cauzate de o absorbţie deficitară, cum sunt boala celiacă sau intoleranţa la lactoză, pot favoriza apariţia unor sunete intestinale denumite hiperactive. Un nivel scăzut de enzime în intestinul subţire, necesare pentru digerarea lactozei, permite ca această substanţă să ajungă în colon intactă şi să fermenteze acolo în prezenţa bacteriilor.

Aceste organisme eliberează hidrogen şi produse care atrag lichide în intestine şi stimulează contracţiile. Acestea amplifica cei trei factori care produc sunetele abdominale: mişcările intestinelor, gazele şi lichidele.

În cazul mai rar de obstrucţie mecanică a intestinelor, sunetele pot creşte. În acest caz, contracţiile din intestine încearcă să împingă masele solide, lichide, aerul şi gazele printr-un intestin îngustat. Acest lucru generează zgomote intense şi deseori înalte.

Dacă suferi de o obstrucţie, zgomotele vor fi însoţite de dureri abdominale, ceea ce ar putea necesita îngrijire medicală.

Zahărul în exces poate face stomacul să “cânte”

Dacă stomacul tău scoate sunete jenant de zgomotoase, motivul poate fi un consum mare de zahăr, în special fructoză şi sorbitol (prezente în fructe şi folosite ca îndulcitor artificial în gume de mestecat fără zahăr şi bomboane).

Cantităţile mari din aceste zaharuri pot produce diaree, flatulenţă şi zgomot intestinal accentuat. Zahărul rafinat, de exemplu, este sursa preferată de hrană a ciupercilor care produc infecţii micotice şi sinuzită. În timp ce alimentele bogate în probiotice sănătoase, cum sunt legumele fermentate, stimulează populaţii de bacterii ce ajută la menţinerea sănătăţii, descurajând multiplicarea coloniilor potenţial patogene.

Optimizarea florei intestinale este unul dintre paşii cei mai importanţi pe care-i poţi face pentru sănătate. Poate normaliza greutatea corporală şi preveni diabetul. În plus, este şi o componentă critică pentru o funcţionare optimă a sistemului imunitar.

 

Citește și CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL.

Te-ar putea interesa și PIESE DE PUZZLE – Tot ce trebuie să știi despre zahăr.

 

SURSE: scientificamerican.com, iffgd.org

sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.