Telemedicina reglementată în premieră în România. Cele șase servicii medicale care pot fi acordate de la distanță

Ministerul Sănătății reglementează oficial telemedicina – posibilitatea oferirii de consultații la distanță, prin telefon sau online – incluzând-o în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Telemedicina, permisă temporar pe perioada pandemiei, nu era reglementată oficial în România. Lista specialităților medicale și a serviciilor medicale ce pot face obiectul serviciilor de telemedicină și normele de aplicare urmează să fie aprobate în următoarele 45 de zile, prin Hotărâre de Guvern.

A fost adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 95 din 2006, Legea sănătăţii, pentru reglementarea cadrului în care se pot furniza servicii medicale în regim de telemedicină, tot ca urmare a faptului că, în această perioadă, multe dintre activităţile desfăşurate în zona serviciilor publice s-au mutat în spaţiu digital, on-line.

Şi pentru a reduce interacţiunea fizică sunt încurajate astfel de soluţii pentru furnizarea acestora în regim online, chiar şi în domeniul medicinei. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă se creează cadrul pentru furnizarea serviciilor medicale în regim de telemedicină„, a precizat Dancă, după şedinţa de guvern.

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt:

  • teleconsultația;
  • teleexpertiza;
  • teleasistenţa;
  • teleradiologia;
  • telepatologia;
  • telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

  • specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
  • condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
  • responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;
  • modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.
Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Studiile finale arată că vaccinul Pfizer este eficient 95% și nu produce efecte adverse

O analiză finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și …

Coronavirus în România | Bilanț oficial 19 noiembrie-10.108 cazuri noi de COVID-19, din 36.963 de teste efectuate

În ultimele 24 de ore au fost 10.108 cazuri noi de COVID-19, din 36.963 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *