STUDIU| O vitamină esenţială, elementul cheie în lupta împotriva COVID-19

0

Un nivel crescut de vitamina D în organism poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau chiar deces, arată un studiu recent.

Vitamina D este o vitamină produsă la nivelul pielii în momentul expunerii la radiaţiile UVB, de aceea şi-a câştigat şi renumele de „vitamina soarelui”.  Această vitamină este solubilă în grăsimi şi ajută organismul să absoarbă calciu şi fosfor, care menţin oasele sănătoase. Este extrem de benefică pentru sistemul imunitar, sistemul osos şi muscular, având capacitatea de a preveni chiar şi anumite boli.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.

Cercetarea a fost efectuată înainte de apariţia variantei Omicron a noului coronavirus, dar cercetătorii afirmă că virusul nu se schimbă suficient de mult între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

Citeşte şi Studiu: Deficienţa de vitamina D din copilărie, risc de boli mintale în adolescenţă

Potrivit celui mai nou studiu, o deficiență de vitamina D poate favoriza de 14 apariţia un caz sever sau critic de Covid decât cei cu mai mult de 40 ng/mL, anunţă presa străină.

Studiul, publicat în jurnalul PLOS One, se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă. Medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului imunității. 

Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient sever atunci când aveți lipsă de vitamina D în comparație cu atunci când nu aveți”, a spus dr. Amiel Dror, medic la Galilee Medical Center. 

Citeşte şi VITAMINA D AR PUTEA PRELUNGI SPERANŢA DE VIAŢA A PERSOANELOR BOLNAVE DE CANCER

În luna iunie a anului trecut, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care aratau că 26% dintre pacienții cu coronavirus care au murit aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D. Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât alții.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări cu privire la dacă condițiile recente de sănătate ale pacienților ar fi putut denatura rezultatele.

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienti esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul „vitamina D” se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi găsite și în alimente.

Studiul a fost realizat pe 1.176 de pacienți internați la GMC cu un rezultat pozitiv al testului PCR. Măsurătorile nivelului de vitamina D au fost disponibile pentru 253 de pacienți adulți cu Covid din aprilie 2020 până în februarie 2021. Dintre aceștia, 52% aveau deficit de vitamina D, cu niveluri sub 20ng/mL. Încă 14 % au avut niveluri insuficiente (20-30 ng/mL), 17 % au avut niveluri adecvate (30 până la 40 ng/mL) și 16 la sută au avut niveluri normale ridicate (mai mult de 40 ng/mL).

Am verificat o serie de intervale de timp și am descoperit că oriunde te uiți în cei doi ani înainte de infecție, corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a spus Dror. „Deoarece acest studiu obține o imagine atât de bună a nivelului de vitamina D al pacienților, analizând un interval de timp larg în loc de doar timpul din jurul spitalizării, oferă un sprijin mult mai puternic decât orice lucru văzut până acum, subliniind importanța creșterii nivelului de vitamina D în timpul pandemie”, a mai adăugat el.

Citeşte şi Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.