Stomatologii străini folosesc actele din România pentru a profesa în UE

0
sursa foto: www.abc.net.au

Acuzaţii grave privind medici străini care ar obţine ilegal dreptul de a profesa vin chiar din interiorul breslei. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din Timiş vorbesc despre străini care nu ştiu absolut deloc română, dar au atestat de cunoaştere a limbii, un act obligatoriu pentru dreptul de practică. Susţin chiar că au informaţii despre o reţea de la centru prin care atestatul s-ar da pe două mii de euro. Conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi respinge acuzaţiile.

Acuzații grave! Rețea de stomatologi ilegali

Mihaela Cuțui Pardoș, medic stomatolog din Timișoara, reclamă faptul că există cel puțin câteva sute de străini cu atestat de la Colegiul Medicilor din România, deși nu cunosc limba română.

Închisoare în Italia, drept de liberă practică în România

,,Este un dosar de care știe Ministerul Sănătății cu privire la acel ,,coleg”, care figurează ca și medic stomatolog pe România, Aldo Novello. Acest medic are diploma recunoscută doar de statul român. El a făcut facultatea la Universitatea Kristal din Albania, care, de fapt, a fost o bombă în fabricarea medicilor pe bandă rulantă. A avut o activitatea scurtă, de 5 sau 6 ani. Și la presiunea Italiei, pentru că mai mulți italieni erau acolo, s-a intervenit și s-a închis aceasta universitate. Acestui Aldo Novello, care a fost înscris la Timișoara, deși nu a cunoscut limba română, Italia nu i-a recunoscut diploma. El chiar a făcut închisoare la Torino. În schimb, Ministerul Educației din România i-a recunoscut diploma ca să figureze ca medic. Și acest Aldo Novello l-a ajutat pe Matteo Politi. Am anunțat și despre asta. Nimeni nu a luat niciun fel de măsură.” a declarat Mihaela Cuțui într-un interviu oferit Medical TV.

2.000 de euro mită pentru atestat de la Colegiul Medicilor Dentiști din București

Mihaela Cuțui a vorbit și de cazul medicului Ammar Adi, care nu știa absolut deloc limba română, asta deși avea un document oficial care susținea că o cunoaște.

Cuțui spune că are informații potrivit cărora pentru un astfel de certificat acești ,,doctori” dau mită și 2.000 de euro.

,,Mizeria este la Colegiul Medicilor din București. Acolo se fac afacerile”

,,Adi Ammar face parte dintr-o rețea. Noi (n.r. Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș) nu l-am primit și s-a dus și s-a înscris în Colegiul București. Ei provin din spațiul non-UE, figurează pe România trei ani și după aceea pleacă în Uniunea Europeană. Deci, este o filieră. A fost un asemenea caz și la Bacău. Însă în țară sunt izolate. Mizeria este la Colegiul București. Acolo se fac afacerile.” susține medicul Mihaela Cuțui în interviul acordat Medical TV.

Stomatologii străini vin să facă practică pe pacienții români

În lipsa unor legi clare, unii stomatologi străini vin la noi în țară că să facă practică pe pacienții români. Ei nu pot fi trași la răspundere dacă au comis erori medicale, pentru că nu au un drept de liberă practică. Avizul este obligatoriu și trebuie solicitat de la Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor Stomatologi.

Potrivit legii, toți străinii care vor să monteze implanturi trebuie să facă dovada studiilor absolvite și trebuie să depună la Ministerul Sănătății un dosar pentru obținerea dreptului temporar de liberă practică. În realitate, puțini fac acest lucru, iar asta împiedică tragerea lor la răspundere în cazul unui malpraxis.

Legislație mult mai riguroasă în celelalte țări europene

În Anglia și Franța li se cere practicanților asigurare de malpraxis. În Austria și Belgia tinerii stomatologi au nevoie de parafă, iar în Germania cursanții sunt verificați amănunțit, astfel încât pot aștepta chiar și un an până să obțină dreptul de liberă practică.

Președintele Alianței Medicilor din România, Bogdan Tănase, spune că legislația nu mai este nici la noi atât de permisivă, mai ales după cazul Matteo Politi.

 

Citește și Corpul de Control al Ministerului Sănătății a început ancheta după ce un medic stomatolog a dezvăluit mai multe abuzuri și a intrat în greva foamei. Ministrul Sănătății: ,,Înțeleg gestul doamnei doctor”

 

sursa foto: www.abc.net.au

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.