SARS-COV-2 suferă mutații uriașe. Cât de periculos devine virusul pandemic

0
tulpina nou coronavirus

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introduicerii unor reguli stricte de nivelul patru, pentru milioane de oameni, de Crăciun, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie. Tot ceea ce se știe despre noua tulpină a coronavirusului este că a fost detectată prima dată în septembrie, în UK.

Organizația Mondială a Sănătății i-a îndemnat pe liderii europeni să sporească verificările de la granițe. Noua tulpină de COVID-19 s-a răspândit deja din UK în Danemarca, Olanda și Italia. Dar apariția unui nou tip de coronavirus nu îi surprinde pe medici, pentru că nu este pentru prima dată când virusul se modifică. Însă această variantă i-a luat prin surprindere.

Sir Patrick Vallance, consilier științific șef al guvernului Marii Britanii a declarat că : Această nouă variantă nu numai că se mișcă mai rapid, are și o abilitate mai mare de a se transmite și devine varianta dominantă. Le bate pe celelalte când vine vorba de transmitere.

De ce provoacă îngrijorare această nouă mutație a virusului?

Această nouă variantă a coronavirusului înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta.

Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri.

Până acum, SARS-CoV-2 a suferit multe mutații, multe dintre ele au fost mici și fără impact, ceea ce nu a adus schimbări majore în patogenia infecției cu SARS-CoV-2.

Acum, această tulpină descoperită pe teritoriul Angliei și al câtorva altor țări de pe teritoriul Europei dezvoltă o mutație deosebită, de un impact mai mare, care însă nu schimbă, din punct de vedere al agresivității bolii nimic, cel puțin asta spun datele oferite până acum, ci doar îl face mai ușor răspândibil”, a spus medicul infecționist Andreea Moldovan, pentru AlephNews.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

Se crede că această variantă a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului.

Noua variantă de coronavirus poate fi găsită în toată Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, cei care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca și Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Olanda și Italia au raportat la rândul lor cazuri de infectare cu noua variantă a Sars-Cov-2.

O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același în majoritatea colțurilor lumii.

Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă a virusului la nivel global.

O altă variantă, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară petrecute în Spania.

Vaccinurile vor funcționa împotriva noii variante a virusului

Ministrul german al Sănătății a declarat că vaccinurile sunt eficiente împotriva noii tulpini de virus. Experții Uniunii Europene consideră că vaccinurile existente împotriva coronavirusului sunt eficiente împotriva noii tulpini cu răspândire rapidă identificate în Marea Britanie.

„Conform cu tot ce știm până acum, noua tulpină nu are nici un impact asupra vaccinurilor, care rămân la fel de eficiente”, a declarat Jens Spahn pentru radioul public ZDF.

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare.

Apariția acestei mutații nu modifică eficacitatea vaccinului, ceea ce este extrem de important în momentul de față. Ceea ce s-a schimbat ca mutație este proteina care asigura pătrunderea virusului în celulă.

Așa că atunci când vaccinul este administrat, el induce din partea organismului, atât o luptă interioară de anticorpi, cât și prin creșterea numărului de limfocite, care se ocupă direct cu lupta împotriva virusului.”, a spus medicul infecționist Andreea Moldovan, pentru AlephNews.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.