REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

0

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au creat implanturi pentru măduva spinării umane, într-o premieră mondială.

Studiul a fost condus de echipa de cercetare a profesorului Tal Dvir de la Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativă, Școala de Biomedicină și Cercetare a Cancerului Shmunis și Departamentul de Inginerie Biomedicală de la Universitatea Tel Aviv, anunţă Advanced Science.

Tehnologia se bazează pe prelevarea unei mici biopsii a țesutului adipos din burta pacientului. Mostrele de țesut sunt apoi transformate în implanturi funcționale de măduva spinării printr-un proces care imită dezvoltarea măduvei spinării la embrionii umani.

„Animalele model au suferit un proces rapid de reabilitare, la finalul căruia au putut merge destul de bine. Este primul caz din lume în care țesuturile umane artificiale implantate au generat recuperare într-un model animal pentru paralizia cronică pe termen lung – care este cel mai relevant model pentru tratamentele paraliziei la om.”, a menţionat dr. Tal Dvir .

Citeşte şi Studiu: Inteligenţa artificială ar putea ajuta persoanele paralizate să scrie de mână

Implanturile 3D, realizate cu ajutorul celulelor umane, au avut o rată de succes de 80% în ceea ce privește restabilirea capacității de a merge la șoarecii paralizați în laborator, au declarat cercetătorii.

Ei au folosit inginerie genetică pentru a reprograma celulele și a le readuce într-o stare care seamănă cu celulele stem embrionare – celulele capabile să devină orice tip de celulă din organism.

„Există milioane de oameni din întreaga lume care sunt paralizați din cauza leziunilor coloanei vertebrale și încă nu există un tratament eficient pentru starea lor. Persoanele rănite la o vârstă foarte fragedă sunt destinate să stea într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieții, suportând toate costurile sociale, financiare și legate de sănătate ale paraliziei”, a mai precizat Dvir.

În următorii ani, oamenii de știință intenționează să creeze implanturi personalizate care să repare țesuturile deteriorate în urma unor leziuni și fără riscul de respingere de către organism. Mai mult, echipa a anunţat că pregăteşte teste clinice pe oameni și speră ca în anii următori țesuturile modificate să fie implantate în cazul persoanelor paralizate, permițându-le să se ridice și să meargă din nou.

„Scopul nostru este de a produce implanturi de măduvă spinării personalizate pentru fiecare persoană paralizată, permițând regenerarea țesutului deteriorat fără risc de respingere”.

Citeşte şi STUDIU| O vitamină esenţială, elementul cheie în lupta împotriva COVID-19

UN BĂRBAT PARALIZAT A PUTUT MERGE DIN NOU. CUM E POSIBIL?

Un bărbat paralizat cu măduva spinării tăiată a putut merge din nou datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elvețieni, anunţă BBC. Este prima dată când cineva care a suferit o secţionare completă a măduvei spinării poate merge liber, menţionează lumea medicală.

Totul este posibil datorită unui implant electric care a fost atașat chirurgical de coloana vertebrală a pacientului. Implantul trimite semnale direct la picioare şi le comandă să meargă, dar numai atunci când implantul este pornit.

Cercetarea a fost susținută de Dr. Ram Hariharan, un consultant la Spitalul General de Nord din Sheffield, care este independent de echipa de cercetare și, de asemenea, vorbește pentru Spinal Injuries Association. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Medicine .

 

Citeşte şi Mergi zilnic pe jos! Mişcarea aduce beneficii nebănuite sănătăţii

Cercetătorii subliniază totuşi că acest implant nu este un remediu pentru leziunile coloanei vertebrale și că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi folosită în viața de zi cu zi, dar o salută totuși ca un pas major în îmbunătățirea calității vieții. Mai mult, Dr. Ram Hariharan menţionează că trebuie efectuate mai multe studii clinice înainte de a putea fi convins că este un tratament lui este unul eficient.

„Avem nevoie de un număr mai mare (n.r pacienți) pentru a arăta că este mai întâi sigur și că le îmbunătățește în mod semnificativ viața. Numai atunci poate fi dus mai departe”.
Până acum 9 persoane au primit implantul și și-au redobândit capacitatea de a merge. Niciunul dintre ei nu o folosește pentru a-i ajuta să meargă în viața de zi cu zi. În schimb, îl folosesc pentru a-şi exersa musculatura, le îmbunătățește sănătatea și, adesea, restabilește puțin mișcarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.