Raed Arafat, apel ca populaţie să se vaccineze antigripal

Secretarul de stat a atras atenţia cu privire la faptul că vom avea o situaţie “destul de serioasă” când infectările cu noul coronavirus se vor suprapune cu gripa sezonieră şi a făcut apel la populaţie să se vaccineze antigripal şi să nu mai ţină cont de cei care contestă vaccinul.

Raed Arafat a declarat că persoanele vulnerabile la gripa sezonieră sunt vulnerabile şi la COVID-19 şi ar trebui să se vaccineze pentru a elimina unul dintre riscuri.

Citește și :Gripa, boala contagioasă a sezonului rece. Simptome, cauze, tratament

„Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră şi o să avem o perioadă dificilă, pentru că persoanele vulnerabile pentru COVID sunt vulnerabile inclusiv în cazul gripei sezoniere.

De aici, sfatul pe care l-am dat: să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Există, din câte înţeleg, doze care au fost achiziţionate şi aduse de Ministerul Sănătăţii, deci persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

Cu asta elimină, cel puţin, un risc, chiar dacă nu este un risc eliminat total, pentru că poţi încă să faci gripă, dar o faci într-o formă atenuată dacă eşti vaccinat.

Dacă vedem că ajungem să nu mai avem locuri se poate ajunge să se ia şi alte paturi din cele de ATI care sunt destinate la post-operator”, a spus Raed Arafat.

Citește și : OMS avertizează că în octombrie şi noiembrie epidemia în Europa va fi mult mai gravă

El a precizat că există doze de vaccin antigripal care au fost cumpărate de către Ministerul Sănătăţii şi a menţionat că persoanele vulnerabile trebuie să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

„Există doze care înţeleg că au fost deja achiziţionate şi aduse de Ministerul Sănătăţii, deci persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, cu asta cel puţin elimină un risc chiar dacă nu e un risc eliminat total pentru că încă poţi să faci gripă, dar o faci într-o formă atenuată dacă eşti vaccinat. Şi bineînţeles respectarea regulilor de distanţare de protecţie, de igienă, care sunt regulile de bază care pot să ne ferească de a fi infectat cu acest virus la maxim”

Acesta este de părere că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva instantaneu situaţia.

„Cum au zis și cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva instantaneu situația pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să oprești răspândirea”, a mai declarat șeful DSU.

 

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA | Bilanț oficial 16 septembrie – 1.700 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus

Crește alarmant numărul cazurilor noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore, în România au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *