sursa:pixabay

Purtarea măştii de protecţie nu reduce aportul de oxigen

Un nou studiu confirmă că masca de protecţie nu reduce cantitatea necesară de oxigen corpului uman. Aceste concluzii contracarează un mit comun, conform căruia purtarea acestui accesoriu ar fi  nesănătoasă.

Afirmaţiile potrivit cărora măştile reduc aportul de oxigen, provoacă „intoxicaţie” cu dioxid de carbon sau slăbesc sistemul imunitar au câştigat teren, alimentate parţial de informaţiile care circulă pe reţelele sociale.

În acelaşi timp, autorităţile sanitare – inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi American Lung Association – au emis informaţii care demontează aceste mituri.

Citește și :România la un pas de lockdown. Ce nu vom mai avea voie sa facem de luni

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada şi-au propus să verifice științific aceste mituri legate de lipsa de oxigen provocată de purtatul măștii de protecție. Ei au oferit unui număr de douăzeci şi cinci de adulţi – cu vârsta medie de 76,5 ani – oximetre portabile pentru a-şi măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecţie, precum şi înainte şi după.

Cercetătorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.

Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja„, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecţioase care nu a fost implicat în studiu. „Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti„, a adăugat el.

Unele persoane se pot simţi inconfortabil purtând o mască, a menţionat Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru, a spus el. „Eu privesc măştile ca pe centurile de siguranţă„, a spus Glatt. „Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează„, a precizat specialistul.

Citește și :Klaus Iohannis: Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în România în primul trimestru din 2021

Pentru acest studiu, echipa condusă de doctor Noel Chan a oferit fiecărui participant măşti de protecţie, de unică folosinţă, în trei straturi, non-medicale.

Voluntarii le-au purtat în timpul activităţilor zilnice de rutină sau în repaus şi au utilizat pulsioximetrul pentru a-şi monitoriza nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră şi o oră după aceea.

Nu au existat reduceri ale saturaţiei de oxigen din sânge. În medie, saturaţia de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanţii să poarte masca, şi apoi uşor mai ridicată în timp ce purtau masca şi ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.

Constatările au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.

„Studiul nostru nu susţine afirmaţiile conform cărora măştile sunt periculoase”, a spus Chan.

Chan a admis că acest studiu a fost unul restrâns şi a avut limitări. De exemplu, au fost excluse persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare, care le-ar putea provoca probleme de respiraţie chiar şi în repaus.

Cercetarea s-a concentrat însă asupra adulţilor mai în vârstă, care probabil ar fi mai vulnerabili la orice scădere a nivelului de oxigen în urma purtării măştii, a notat Chan. Cu toate acestea, nu au apărut probleme.

Citește și : Somnul, sportul și dieta mediteraneană, secretul unui sistem imunitar puternic

Acesta este doar un studiu restrâns„, a spus Chan, „dar sper că va oferi oamenilor o oarecare garanţie”.

O întrebare pe care oamenii şi-o pun adesea este dacă pot face exerciţii cu o mască. În acest studiu, participanţii nu au realizat exerciţii, deci nu este clar dacă acest lucru ar fi cauzat o scădere a nivelului de oxigen.

Glatt a declarat că oamenii pot renunţa la mască dacă ies afară la plimbare sau să alerge şi nimeni altcineva nu se află în apropiere. „Dacă veţi întâlni alţi oameni, purtaţi totuşi o mască„, a spus el.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă majorităţii oamenilor să poarte mască atunci când sunt în public – una care are cel puţin două straturi de ţesătură şi este fixată peste gură şi nas.

În România, începând cu 9 noiembrie, masca de protecție va fi obligatorie în toată țara.

sursă:agerpres.ro

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *