Noua variantă de Covid-19 este mult mai transmisibilă decât versiunea anterioară a virusului. Poate crește numărul R cu până la 0.7

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost blamată pentru introducerea unor reguli stricte de nivelul patru pentru milioane de oameni în Anglia.Un nou studiu, realizat de Imperial College, concluzionează că noua mutație a Sars-cov-2 crește numărul de reproducere sau numărul R între 0,4 și 0,7.

Ultimul număr R din Marea Britanie a fost estimat între 1,1 și 1,3. Trebuie să fie sub 1,0 pentru ca numărul de cazuri să înceapă să scadă.

Prof. Axel Gandy de la Colegiul Imperial din Londra a spus că diferențele dintre tipurile de viruși sunt „destul de extreme”.

Există o diferență uriașă între cât de ușor se răspândește noua varianta virusului”, a declarat el pentru BBC News. „Aceasta este cea mai gravă schimbare a virusului de când a început epidemia„.

Studiul Imperial College sugerează transmiterea noii variante, triplată, în timpul blocării Angliei din noiembrie, în timp ce transmiterea versiunii anterioară a virusului a fost redusă cu o treime.

Citește și SARS-COV-2 suferă mutații uriașe. Cât de periculos devine virusul pandemic

Cazurile de Covid-19 au început să crească rapid în timpul celui de-al doilea val pandemic, iar numărul cazurilor înregistrate într-o singură zi a atins maxime zilnice.

Virusul s-a răspândit mai repede la peroanele sub 20 de ani

Rezultatele preliminare ale studiului au indicat că virusul s-a răspândit mai repede în rândul persoanelor sub 20 de ani, în special în rândul copiilor de vârstă secundară.

Cele mai recente date indică faptul că s-a răspândit rapid în toate grupele de vârstă, potrivit prof. Gandy, care era membru al echipei de cercetare.

O posibilă explicație este că datele preliminare au fost colectate în timpul lockdown-ului din noiembrie, unde școlile erau deschise și activitățile populației adulte erau mai restrânse. Vedem acum că noul virus a crescut infecțiozitatea la toate grupele de vârstă„.

Prof. Jim Naismith, de la Universitatea Oxford, a declarat că este de părere că noile descoperiri indică faptul că vor fi necesare în curând restricții și mai dure.

Citește și Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN mesager

Datele de la Imperial reprezintă cea mai bună analiză până în prezent și implică faptul că măsurile pe care le-am folosit până acum nu ar putea – odată cu noul virus – să reducă numărul R la sub 1.

In termeni mai simpli, daca nu facem ceva diferit, noua tulpina de virus va continua sa se raspandeasca, mai multe infectii, mai multe spitalizari si mai multe decese.

Numărul R este numărul mediu de persoane infectate de o persoană infectată. Dacă este peste 1, epidemia crește.

Nu este clar dacă restricțiile actuale vor fi suficiente pentru a controla răspândirea virusului. Având în vedere faptul că a fost nevoie de două blocaje pentru a opri versiunea anterioară a virusului, copleșind NHS, mulți oameni de știință se tem că vor fi necesare noi restricții în Regatul Unit.

Nivelul de infectare va începe să scadă pe măsură ce sunt vaccinați suficienți de mulți oameni.

De ce provoacă îngrijorare această nouă variantă de coronavirus?

  • Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a importantă a virusului
  • Unele dintre aceste mutații pot crește capacitatea virusului de a infecta celulele

Cât de repede se răspândește?

A fost detectat pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile noile cazuri de infectare din Londra erau noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Boris Johnson a declarant că noua varianta poate fi cu până la 70% mai transmisibilă. El a spus că acest lucru poate crește numărul R – ceea ce indică dacă o epidemie crește sau se micșorează – cu 0,4.

Citește și SARS-COV-2 suferă mutații uriașe. Cât de periculos devine virusul pandemic

O serie de factori l-ar putea face mai transmisibil. Dacă virusul este mai infecțios, așa cum suspectează mulți oameni de știință, atunci este nevoie de mai puțin timp pentru a transmite boala. De asemenea, virusul se poate replica mai repede în căile respiratorii sau poate face ca oamenii să fie infectați mai mult timp, făcându-i mai predispuși să transmită virusul.

Face infecția mai mortală?

Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări la care oamenii de știință lucrează. Semnele timpurii arată că boala cauzată de noile variante de virus nu este mai gravă, dar sunt necesare mai multe date pentru a fi siguri.

Cu toate acestea, doar creșterea transmisiei ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor.

Dacă noua variantă înseamnă că mai mulți oameni sunt infectați mai repede, acest lucru ar duce la rândul său la mai mulți oameni care au nevoie de tratament spitalicesc.

Vor trebui actualizate vaccinurile?

Este puțin probabil ca vaccinurile să trebuiască modificate imediat. În timp ce ambele variante noi conțin mutații multiple în proteina spike, majoritatea oamenilor răspund la un vaccin producând o gamă largă de anticorpi care dezactivează virusul prin distrugerea multor părți ale acestuia.

Așadar, chiar dacă unii anticorpi generați de vaccin s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine împotriva virusului, este puțin probabil ca alții să fie afectați. În general, vaccinul poate fi mai puțin eficient, dar impactul ar putea fi minim.

Cât de repede pot fi actualizate vaccinurile, dacă este necesar?

Așa-numitele vaccinuri ARNm, cum ar fi vaccinul Pfizer / BioNTech, Moderna se bazează pe un fir de material genetic, ARNm, care poate fi reproiectat într-o zi sau două.

Vaccinul Oxford / AstraZeneca folosește, de asemenea, cod genetic pentru proteina spike și poate fi repede reproiectat. Următorii pași, cum ar fi testele pentru a verifica răspunsul imun corect, pot avea loc în câteva săptămâni înainte de aprobare și fabricare.

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version