sursa foto: Digi24

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum 2 ani, la începutul pandemiei, va fi ridicată, vor dispărea absolut toate restricțiile existente.

Guvernul României va decide săptămâna viitoare, în urma şedinţei de pe 15 februarie, dacă măsurile luate în pandemie au avut efectul scontat și, în funcție de evaluările privind situația internă și externă, e posibil să ridice starea de alertă, au anunţat surse guvernamentale citate de Libertatea.ro.

În urmă cu două zile, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la Antena 3, că după 15 februarie ar putea să fie ridicate anumite restricții, în funcție de evoluția pandemiei.

Citeşte şi Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

„Nu vreau să mă antepronunț, am discutat cu domnul ministru Rafila și dânsul a spus că după 15 februarie, în funcție de datele pe care o să le avem atunci, vom putea să discutăm de măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”, a precizat premierul.

La rândul său, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, dar şi şeful DSU, Raed Arafat, au anunţat că este posibil ca la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie să revenim la normalitate.

Oficialii sunt de părere că este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară –  renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a ţinut să sublinieze ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Citeşte şi Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Starea de alertă, care a permis impunerea tuturor restricţiilor, a fost instituită în urmă cu aproape 2 ani și prelungită de atunci, succesiv, în fiecare lună.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 22.737 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.729 mai puțin decât în ziua anterioară. 2.909 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Dacă și săptămâna viitoare se va păstra trendul de scădere a numărului de infectări, atunci e posibil ca starea de alertă să fie ridicată.

Citeşte şi STUDIU| O vitamină esenţială, elementul cheie în lupta împotriva COVID-19

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

STUDIU| O vitamină esenţială, elementul cheie în lupta împotriva COVID-19

Un nivel crescut de vitamina D în organism poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *