Migrena poate fi o suferinţă devastatoare, cu episoade frecvente şi de intensitate crescută, ce poate împiedica o persoană să-şi desfăşoare activităţile zilnice.
Pe lângă tratamentul medicamentos, un rol important în diminuarea episoadelor de migrenă îl are şi schimbarea regimului de viaţă.
Ce este migrena?
Conform criteriilor stabilite de Societatea Internaţională pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS), migrena este considerată un sindrom neurologic, ce afectează aproximativ 11% din populaţia globală.
Migrena este definită ca o durere pulsatilă, de cele mai multe ori unilaterală, de intensitate moderată până la severă şi care se agravează la efort. Poate fi însoţită şi de simptome precum greaţă, sensibilitate la zgomot, lumină sau miros.
O relaţie complicată
Relaţia dintre activitatea fizică şi migrenă este una “cu scântei”. Aproape 40% dintre persoanele care suferă de migrene susţin că sportul a declanşat de multe ori durerea de cap.
Pe de altă parte, exerciţiile fizice regulate pot ajuta şi chiar sunt recomandate la reducerea frecvenţei şi a intensităţii migrenelor.
Atunci de ce exerciţiile fizice declanşează în multe cazuri durerea de cap? Există câteva posibile explicaţii, susţin specialiştii:
– sunteţi deshidratat
– aţi stat prea mult timp în soare
– nivelul zahărului din sânge este prea scăzut
– v-aţi ieşit din formă.
O regulă bună ar fi să nu faceţi exerciţi într-un moment de criză, deoarece acestea ar putea agrava migrena. În schimb, sportul poate ajuta la prevenirea unei migrene, prin reducerea stresului. În plus, exerciţiile stimulează eliberarea de endorfine (hormonii stării de bine), numite şi analgezicele sau antidepresivele naturale ale organismului.
Sfatul specialistului
– pregătiţi-vă pentru exerciţiile fizice. Pregătirea este la fel de importantă ca exerciţiul în sine. Dacă nu aţi practicat sport o perioadă mai lungă de timp, înainte de a începe exerciţiile, discutaţi cu medicul. Scopul ar trebui să fie efectuarea a cel puţin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, de trei ori pe săptămână. Acordaţi o perioadă de cel puţin şase săptămâni pentru a constata beneficiile.
– alegeţi o activitate care vă place. Astfel, va fi mai uşor să vă formaţi o rutină.
– construiţi-vă rezistenţa treptat. Începeţi cu exerciţii cu impact redus şi, pe măsură ce vă simţiţi mai confortabil cu programul, puteţi creşte intensitatea.
– consumaţi lichide înainte, în timpul şi după terminarea exerciţiilor. Deshidratarea poate fi un factor declanşator important al migrenei. Atât apa, cât şi băuturile izotonice vă ajută să vă hidrataţi corespunzător şi să vă menţineţi echilibrul organismului.
– mâncaţi cu cel puţin o oră şi jumătate înainte de a începe antrenamentul. Astfel, lăsaţi timp organismului să digere mâncarea, evitând scăderea nivelului de glucoză din sânge şi apariţia unei migrene.
– încălzirea înainte şi răcirea după exerciţiile fizice sunt doi paşi importanţi, aşa că nu-i neglijaţi. Puteţi face exerciţii de întindere timp de 5-10 minute, care vor preveni tensiunea musculară ce poate acţiona ca factor declanşator al migrenei.
– păstraţi-vă “sângele rece”. Supraîncălzirea vă poate declanşa o migrenă. Cel mai bine este să faceţi exerciţii într-un mediu rece, cu temperatură controlată.
– fiţi atenţi la postură. O poziţie incorectă în timpul exerciţiilor fizice poate spori presiunea la nivelul capului, gâtului şi umerilor, ceea ce poate declanşa o migrenă. Pentru a deprinde modul corect de efectuare a exerciţiilor fizice, puteţi apela la ajutorul unui antrenor.
– opriţi-vă la timp. Dacă în orice moment al antrenamentului simţiţi un disconfort, opriţi exerciţiile şi încercaţi să le reluaţi în altă zi.
SURSA: healthline.com
sursa foto: pixabay.com