INSP lansează un program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular

Institutul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, anunță demararea proiectului „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular

Proiectul își propune ca 165 001 persoane, dintre care minim 50% aparținând grupurilor vulnerabile, să benefecieze de servicii de screening, iar 900 de specialiști să fie implicați în derularea screeningului și să participe la programele de formare, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe. Bugetul se ridică la o valoare de 20 milioane euro.

Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular.

Citește și : Cardiomiopatia dilatativă, boala severă care se trataează numai cu transplant de cord. Simptome, cauze şi factori de risc

„Proiectul este de o amploare și de o importanță istorice. Cei șase parteneri implicați în program și-au propus să găsească cele mai bune instrumente și cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o inițiativă foarte ambițioasă – mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană.

Citește și : Boala arterială periferică, risc de infarct și atac cerebral. De ce apare şi cum se tratează

Ne dorim pe de o parte reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare, precum și ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic și nivel de educație mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare.

Le mulțumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesară pentru pregătirea proiectului și mai ales pentru ce va urma în cei patru ani de implementare.

Citește și : INIMA MĂRITĂ, AFECȚIUNE GENETICĂ RARĂ, OPERATĂ ÎN ROMÂNIA

Va fi dificil, dar cu toții suntem de acord că este momentul să acționăm acum dacă vrem să vedem rezultate palpabile în următorii 10 ani, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Hidroxiclorochina, exclusă din tratamentul împotriva COVID-19

Ministerul rus al Sănătăţii a exclus hidroxiclorochina de pe lista posibilelor medicamente pentru tratarea COVID-19, …

OMS acordă o autorizaţie de urgenţă pentru vaccinul chinezesc Sinopharm

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că a acordat o autorizaţie de urgenţă …

Tromboza de la vaccinurile COVID-19. La ce semne trebuie să fii atent după vaccinare

Cheagurile de sânge care apar după vaccinarea anti-COVID nu sunt unele obişnuite şi nu afectează …

Risc de tromboză cerebrală la persoanele în vârstă care se vaccinează cu AstraZeneca

Un studiu condus de Societatea Germană de Neurologie arată că, după vaccinarea cu AstraZeneca, riscul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *