Acasă Articole Hernia de disc lombară. Cauze, simptome şi tratament.

Hernia de disc lombară. Cauze, simptome şi tratament.

0
sursa foto: sinicropispine.com

Hernia de disc lombară este cea mai comună formă de hernie de disc şi apare atunci când nervul spinal este comprimat de unul dintre discurile intervertebrale din zona lombară. În acel moment apare senzaţia de amorţeală şi chiar durere care iradiază către membrele inferioare.

De altfel, discurile intervertebrale din zona lombară au un  rol extrem de important, acestea fiind cele care absorb şocurile cauzate de anumite mişcări, permit o serie de torsiuni ale coloanei vertebrale şi susţin totodata partea de sus a corpului.

Simptomele herniei de disc lombare sunt:

  • durere de spate (poate fi resimiţită sub formă de durere constantă, junghi, arsură ori amorţeală.  Durerea se agravează  în urma statului în picioare sau a statului jos pentru o perioadă îndelungată);
  • durere la nivelul nivelul feselor şi coapselor care poate să coboare pe picior;
  • amorţeală/ furnicături în zona în care terminaţiile nervoase sunt comprimate;
  • slăbiciune a muşchilor şi incapacitatea de a ridica obiecte sau de a tine în mână o greutate.

Hernia de disc lombară este, în principal, o consecinţă a degenerării discurilor intervertebrale cauzată de uzura coloanei şi de procesul natural de îmbătrânire. Dar şi suprasolicitarea coloanei vertebrale prin ridcarea de greutăţi ori răsucierea ei bruscă pot fi trecute la cauzele apariţiei herniei de disc lombare.

Iar factorii care cresc riscul apariţiei herniei de disc lombare sunt:

  • vârsta (între 35-50 de ani există risc mai mare de apariţie a herniei de disc lombare);
  • joburile care implica efort fizic susţinut care solicită  coloana vertebrală;
  • obezitatea (kilogramele în plus pun presiune pe coloana vertebrală);
  • istoricul familial (cei care au în familie persoane care suferă de hernie de disc lombară o pot moşteni ereditar).

Citește și Epidemie de obezitate infantilă în România! Lactate nesănătoase la rafturile pentru copii

Diagnosticarea herniei de disc lombare se face, evident, de medicul specialist care cere o serie de examinări fizice. În primă fază, medicul  va căuta sursa durerii şi a disconfortului şi va verifica funcţiile nervoase, precum şi slăbiciunea musculară. Radiografiile, CT (computer tomograf) şi RMN-ul sunt adesea folosite pentru diagnosticarea herniei de disc lombare.

Hernia de disc și sarcina

Unele dureri de spate care apar în timpul sarcinii se pot reflecta și in coapse și fese și , din cauza localizării, ele sunt deoseori confundate cu sciatica.
Sciatica este cauzată de o hernie de disc, dar aceasta complicație este destul de rară. Ea apare în doar 1% din cazurile de dureri de spate din timpul sarcinii.

Se poate întampla însă ca poziția bebelușului în uter și greutatea lui să pună presiune prea mare pe nervul sciatic dar mai ales pe zona inferioară a coloanei vertebrale. Acest lucru poate duce la apariția herniei de disc.

Dacă, însă, hernia de disc exista dinaintea sarcinii, situația se complică. Pe lângă întregul tablou al discomfortului cauzat de durerile specific bolii (lombare, sacrale, cu iradiere pe nervul sciatic, adica fesă, coapsă, gambă), pe perioada sarcinii exista riscul ca hernia de disc sî evolueze.

Citește și FERTILIZAREA CU OVOCITE DONATE, ULTIMA SOLUȚIE PENTRU A OBȚINE O SARCINĂ

Complicații ale herniei de disc

Netratată corespunzător, hernia de disc lombară poate duce la complicaţii. Una dintre acestea este sindromul „cauda equina”, cunoscut şi sub denumirea populară de “coada de cal”. Şi amorţeala permanentă a unor zone ale spatelui, a rectului sau a picioarelor poate fi o complicatie ce apare din cauza herniei de disc lombare.

Prevenție

Ca metode de prevenţie a herniei de disc lombară, sportul joacă un rol împortant în întârirea musculaturii de-a lungul coloanei vertebrale, menţinerea unei greutăţi în concordanţă cu statura, precum şi evitarea ridicării de greutăţi ori activităţile care presupun statul timp îndelungat în picioare ori în sezut.

Dar atenție!

Cele mai frecvente probleme pornesc de la exercițiilefizice  efectuate în posturi greșite. Indiferent de exercițiile pe care alegeți să le faci, ele trebuie făcute corect și responsabil, cu îndrumare de specialitate. O activitate sportivă haotică poate avea repercursiuni grave asupra sănătății.
Durerile de spate, hernia de disc și discopatia lombară sunt cele mai mai grave afecțiuni care pot apărea
sau care pot fi agravate de o activitate sportivă excesivă sau nepotrivită.

Citește și Hernia de disc cervicală. Cauze, simptome, tratament

Te-ar putea interesa și HERNIA DE DISC. TIPURI DE HERNIE, CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE

 

 

Sursa foto: sinicropispine.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version