Gripa, boala contagioasă a sezonului rece. Simptome, cauze, tratament

0

Gripa este o infecţie respiratorie extrem de contagioasă cauzată de virusul gripal care afectează nasul, gâtul şi plâmânii. Boala se confrundă uşor la început cu o răceală pentru că debutează cu simptome asemănătoare, dar totuşi modul de manifestare al gripei este mult mai agresiv.

Citeşte şi: Studiu: Oamenii de știință sunt tot mai aproape de crearea unui vaccin antigripal universal

De regulă, gripa apare în lunile de iarnă, însă infecţii sporadice se pot manifesta şi în afara sezonului. Boala gripală afectează toate persoanele, dar cele mai vulnerabile categorii sunt adulţii cu vârsta de peste 65 de ani şi care au şi boli asociate (precum afecţiuni cronice, pulmonare, renale, hepatice ori diabet) şi copii sub 2 ani.

Care sunt simptomele gripei:

Gripa se răspândeşte extre de rapid prin tuse şi stranut pe aproape 2 metri în jurul persoanei bolnave, iar simptomele care apar sunt:

  • febră peste 38 grade C,
  • durere musculară,
  • frisoane şi transpiraţii,
  • durere de cap,
  • tuse uscată, persistentă,
  • oboseală şi slăbiciune,
  • congestie nazală,
  • durere de gât.

Cauzele apariţiei gripei:

Principala cauză a apariţiei gripei o reprezintă virusul gripal care poate fi luat din aer, de pe suprafeţele contaminate de persoanele bolnave sau chiar de pe mâinile celor care sunt gripaţi deja şi nu respectă condiţiile de igienă.
Mare atenţie, dacă ai contactat virusul gripal trebui să şti că eşti contagios încă din a doua zi în care apar simptomele. În cele mai multe dintre cazuri, simptomele de gripă durează până la 10 zile, perioadă în care, boala se poate transmite foarte uşor celor din jur.

Citeşte şi: Începe sezonul răcelii și gripei. Ce mâncăm pentru a ne feri de ele

Metode de prevenţie:

Pentru a evita să te îmbolnăveşti de gripă, de preferat ar fi să eviţi locurile aglomerate şi persoanele bolnave. Spălarea frecventă pe mâini cu apă şi săpun ajută de asemenea la menţinerea cât mai departe a virusului. Iar dacă eşti deja gripat este important să-i protejezi pe cei din jurul tău purtând o mască ce acoperă nasul şi gura, prin folosirea batistei de unică folosinţă în momentul în care tuşeşti ori strănuţi şi splălarea frecventă pe mâini. Şi cea mai importantă metodă de prevenţie în cazul gripei este vaccinarea.

Citeşte şi: Studiu: Am putea scăpa de ace! Vaccinul antigripal ar putea fi înlocuit cu un plasture.

Tratament

Pentru că gripa este declanşată de viruşi folosirea antibioticelor nu este eficientă. De cele mai multe ori, sunt administrate antitermice care au rolul de a reduce febra şi medicamente care să amelioreze simptomele. La persoanele care nu au probleme de sănătate cronice boala gripală nu ar trebui să pună probleme şi să treacă după maximum 10 zile. Dar dacă apar simptome severe este necesară prezentarea la medic.

Citeşte şi: Începe campania de vaccinare antigripală gratuită. Ce este vaccinul antigripal și cum acționează

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.