EXCLUSIV | Ordinul Asistenților renunță la taxele impuse cadrelor medicale pentru cursurile on-line. Cotizația rămâne neschimbată

În urma scandalului fără precedent dintre asistenții medicali și organizația care le girează activitatea, Consiliul Național al Ordinului a hotărât renunțarea la taxele impuse cadrelor medicale pentru cursurile on-line organizate de filiale, a declarat în exclusivitate pentru Medical TV preşedintele organizației Mircea Timofte.

În urma întrunirii Consiliului Național al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România s-a mai stabilit că organizarea cursurilor fizice cu profesori dedicați vor fi organizate la cerere iar cele 30 de credite necesare exercitării profesiei vor putea fi obținute fără niciun cost din partea asistenților. Totuși, valoarea cotizației lunare rămâne în continuare neschimbată, spune Mircea Timofte.

Vom face platforme on-line, unde vom posta cursuri cu posibilitatea de a da testul on-line ca să-și obțină creditele. Acest lucru va fi susținut de Ordin gratuit. Dacă sunt asistenți medicali care vor să facă un curs în sală cu un anumit profesor, noi nu mai impunem nimic. Daca cineva dorește să plătească, Ordinul va organiza cu profesorul cursul respectiv”, a declarat pentru Medical TV președintele Ordinului Asistenților.

Decizia Consiliului Național vine în urma unui scandal fără precedent care a izbucnit în urmă cu câteva zile. Peste 1.000 de asistenți au semnat o petiție împotriva Ordinului ca urmare a nemulțumirilor că organizația nu le apară drepturile dar și nu ar avea niciun avantaj în urma cotizației reținute lunar din salariul de bază.

Citește și DEZVĂLUIRE | Fabrica de făcut bani pe spatele asistenților medicali din România: „Cer bani ca să impună regulile jocului”

„Noi nu dăm portocale de Crăciun

Întrebat de Medical TV despre destinația milioanelor de euro pe care le încasează organizația de la asistenți, Mircea Timofte a spus că Ordinul gestionează o infrastructura care nu poate funcționa fără o astfel de finanțare.

Activitatea noastră, prin lege, înseamnă autorizarea asistenților medicali. Ca sa-i autorizezi trebuie verificate documente, dacă exista culpe profesionale, dacă au asigurare. Atribuțiile pe care le aveau înainte Direcțiile Sanitare sunt acum de competența Ordinului. Toate se fac cu personal angajat iar Legiuitorul a zis ca finanțarea acestei activități se face prin cotizațiile membrilor. Asa este în toata Europa. Mai vorbim aici și de Registrul Unic, acolo unde sunt înregistrate toate datele personale, calificările, autorizațiile anuale. Tot Ordinul trebuie să asigure schimbul de informații cu statele membre în cazul în care un asistent alege să plece din țară sau își schimbă locul de muncă. Și sunt suficienți care fac asta. Ni se solicită să verificăm inclusiv dacă diploma este autentică. Noi suntem organ de juristricție profesională, noi nu suntem sindicat. Noi nu dăm portocale de Crăciun, noi îi sancționam dacă fac greșeli profesionale, pentru că misiunea noastră este să protejăm publicul. Pe asistenți îi protejam în sensul că ne ocupăm să fie bine pregătiți”, a declarat pentru Medical TV președintele Ordinului Asistenților.

Câți asistenți are România

În prezent, în România, există 150.000 de asistenți medicali dintre care doar 120.000 profesează și plătesc cotizația. Valoarea acesteia este de 1% din salariul de bază, în fiecare lună. Asta înseamnă ca fiecare asistent medical contribuie în medie cu 30-40 de lei. Un calcul simplu arată că Ordinul strânge din cotizații, în fiecare lună, aproximativ 900.000 de euro.

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

STUDIU| O vitamină esenţială, elementul cheie în lupta împotriva COVID-19

Un nivel crescut de vitamina D în organism poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă …

16 comentarii

 1. Si pentru fiecare hârtie pe care ti-o eliberează,te taxează cu 100 lei .asta a uitat sa spuna Mircea Timofte .

 2. 1%din salariul brut nu cel net. O mizerie.

 3. Pana la urma cum ramane? Ori fac asistentele si asistentii cursurile online, ori nu?
  Cursul asta cu diabetul tip 2, cine l-a facut e o proasta. Intrebarile din test nu au nici o legatura cu cursul. Dar asa e in romana, trebuie cineva sa ia bani si de pe asistenti. S-au cam saturat toti asistentii de voi astia de la OAMMR sa ne intoarceti cum vreti voi, cu cotizatie, ba nu e cotizatie, ba e online, ba nu mai e online. Da’ chiar nu va e rusine?

 4. Bună ziua. Am și eu o nelămurire. Dacă sunt angajata cu norma întreaga la spital, m-i se retine lunar cotizația, și mai lucrez cu fracțiune de norma la un cabinet de medicina de familie, sunt obligata sa plătesc și de pe acest venit cotizația?

 5. Un asistent satul de taxe

  Nu inteleg…doar cu calitatea de sanctionare pt eventuale greseli profesionale,nu si de aparare a asistentului medical….pai ce sa sustin eu un asemenea serviciu in mod expres printr-o taxa anuala? Inseamna ca pe langa impozite,daca nu dau un procdnt si catre politie,in caz de nevoie,nu vine un echipaj la apelul meu? Numa’zic ,pt ca sunt satula de explicatii ridicole.

 6. Ar fi potrivit ca anual Ordinul Asistenților să publice modul de cheltuire a cotizațiilor împreună cu salariile celor din conducere.

 7. Sunt asistent din 1976,si in timpul pana in „89 nu am platit nimic,chiar daca se ocupau cu actele mele careva din DIrectia sanitara.Acum,cum e?Imi falsific vechea diploma?Daca ma asigur,la ce foloseste,patesc la fel ca asistenta,careia i-au murit bebelusi,din cauza electricianului,si a sistemului care nu a asigurat personal,suficient.Si da ,publicati situl,pe care sa-l accesam sa afacem,cursurile alea!CU indignare,si fara respect!

 8. ,, Portocale de Crăciun „? Rușine domnule Timofte , rușine ! Nimeni nu a cerut vreun favor ,vrem să fim tratați cu respect , autorizațiile de liberă practică nu le eliberați dvs ,doar intermediați obținerea lor ,tot conduita profesională ne garantează autorizația ,dar nu vă e destul cotizația , doriți să plătim și cursurile și să ne folosim și timpul nostru liber pt a face cursurile.
  Dacă ați fi așa interesați de pregătirea cadrelor medicale , ați ști cum să interveniți in pregătirea asistenților in școlile postliceale și în celelalte forme de învățământ din care ies generații întregi de asistenți care habar nu au unde se află anatomic vorbind ,femurul sau omoplatul ,de restul oaselor sau mușchilor nici nu are rost să mai vorbim . Păcat ,mare păcat ,sper că acest sistem să vă îngrijească și pe dvs când veți avea nevoie. Dar ,probabil, că deja v-ați asigurat bătrânețea într-un loc călduț .

 9. Nu protejați personalul pe care îl reprezentati, îl și sanctionati în loc sa îl aparati, dar știți sa ii jacmaniti, RUSINE oammr.

 10. Ce salarii au cei de la oammr daca se strâng lunar 900000 euro ? Sa tot lucrezi la ei !!!

 11. Rușine mare și te fura pe fata!!! Dacă nu profesez tot trebuie sa plătesc cotizație la ei pe luna!!! Am stat acasă în creste copil și nu mi s-a comunicat ca trebuie sa ma retrag, acum îmi spun ca treb sa plătesc din urma cât timp am stat acasă!!!! Noi ii plătim pe ei ca să ce!!!!???? Sa profesez??? Pai atunci diploma de asistent medical de ce mai este??? Dacă ma retrag nu profesez, nu plătesc nu-mi pot profesa meseria!!! Furt pe fata!!! Și nimeni nu poate face nimic!

 12. Inteleg ca ii platim ca sa ne sactioneze????? Ii platim ca sa protejeze publicul si sa ne sanctioneze pe noi? Suntem usor cretini!

 13. De ce nu se afișează pe site-ul OAMMR cheltuielile lunare ale organizației? Au cumva ceva de ascuns?
  Cred că suntem singurii cotizanți care plătesc sume deloc infime pentru a fi sancționați. În rest totul se plătește dacă apelăm la OAMMR.

 14. Care 30-40 de lei d-le Mircea Timofte?! Poate pe luna…Anul trecut am platit 350 de lei in conditiile in care eu nu am 3500 ron salariul brut..habar nu am dupa ce anume se calculeaza..cine stie cat va fi anul acesta…

 15. 47 ron/lună. 564 lei/lună.

 16. 1% din salariul brut înseamnă o cotizație egala cu a unui medic la Colegiul Medicilor
  Oare este normal???!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version