Cutia toracică protejează o serie de organe vitale, iar durerea resimţită sub coaste poate indica o problemă a unuia dintre acestea.
Durerea sub coaste poate semnala atât probleme minore, precum o indigestie, cât şi afecţiuni grave, cum ar fi infarctul miocardic. Dacă disconfortul persistă, este recomandat să mergi la medic pentru a afla cauza.
Cum se manifestă durerea sub coaste
Durerea ce apare sub coaste se poate simţi ca un junghi, ca o presiune permanentă ori poate oferi senzaţii similare unei arsuri. Aceasta poate să apara în timpul expirului ori poate fi permanentă.
Durerea de sub coaste nu pune viaţa pacientului în pericol, însă e bine să se depisteze cauza care o declanşează, pentru a fi tratată.
Citește și Durerile abdominale în partea stângă. Când este cazul să ne îngrijorăm
Postura incorectă
Dacă postura corpului nu este una corectă şi obişnuim să stăm cocoşaţi, sunt toate şansele să simţim durere sub coaste. Aceasta este una dintre principalele cauze ale durerilor apărute sub cutia toracică.
Citește și Cum stai corect la birou pentru ca sănătatea să nu îți fie afectată
Indigestia
O alta cauză frecventă este indigestia, cauzată fie de mâncatul prea rapid, fie de consumul de alimente grase sau picante. Gastrita şi calculii biliari pot cauza, de asemenea, indigestie.
Medicii susţin că una dintre manifestările indigestiei constă în disconfortul şi durerea apărute sub coaste. Acest disconfort poate fi însoţit de balonare sau arsuri la stomac. Pentru prevenirea indigestiei, se recomandă consumul de alimente în cantităţi reduse, evitarea preparatelor grase şi picante, precum şi a alimentelor cu aciditate crescută.
Citește și 5 ceaiuri pentru ameliorarea durerilor de stomac și a gastritei
Refluxul gastroesofagian
Dacă durerea de sub coaste apare odată cu senzaţia de arsură la stomac, imediat după ce mănânci, atunci e posibil să suferi de boala de reflux gastroesofagian. Acest reflux apare în momentul în care aciditatea din stomac urcă pe esofag, cauzând durere şi arsuri.
Citește și Cele mai bune remedii pentru refluxul gastroesofagian
Constipaţia
Durerea de sub coaste poate să apară şi din cauza constipaţiei. Aceasta dispare imediat ce intestinul este golit. Pentru combaterea constipaţiei se pot folosi o serie de remedii naturiste, precum şi laxative.
Citește și Pietre la fiere – cum apar şi ce simptome provoacă?
Boala inflamatorie intestinală
Colita ulcerativă şi boala Crohn fac parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Acestea se manifestă prin simptome precum febră, crampe abdominale, diaree, scaun cu sânge, pierderea apetitului. Dar poate să apară şi durerea sub coaste, atunci când intestinul se inflamează.
Citește și DIETA IN BOALA CROHN
Leziuni sau fracturi la nivelul coastelor
Orice leziune de la nivelul coastelor ori a muşchilor intercostali poate provoca durere sub coaste. Dacă ai asemenea dureri după o accidentare, mergi la medic pentru că e posibil ca nu numai coastele să fi avut de suferit de pe urma accidentului, ci şi organele protejate de acestea.
În caz de leziune la nivelul coastelor, compresele cu gheaţă pot fi de ajutor pentru ameliorarea durerii.
Citește și 5 simptome ale cancerului osos primar
Calculi biliari
Pietrele de la nivelul vezicii biliare pot cauza, de asemenea, dureri severe sub coaste. Calculii biliari se formează din cauza colesterolului mărit, a unui exces de bilirubină ori a lipsei de săruri biliare.
Specialiştii în medicină naturistă susţin că zeama de lămâie diluată în apă şi consumată pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, poate dizolva calculii biliari.
Citește și LĂMÂIA , FRUCTUL MINUNE CU BENEFICII PENTRU CREIER, RINICHI ŞI INIMĂ
Pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi (numite şi calculi renali) se manifestă prin dureri sub coaste, atât în lateral, cât şi la spate. În cazul pietrelor la rinichi, pe lângă aceste dureri, apar şi simptome precum greaţă, vărsături, durere la urinare şi febră.
Consumul de apă şi de ceai în cantităţi mari poate accelera procesul de eliminare a calculilor renali.
Citește și 5 simptome ale problemelor renale
Afecţiuni hepatice
Şi afecţiunile hepatice, precum infecţiile cu virusul hepatitic ori steatoza hepatică, pot cauza dureri sub coaste.
Citește și CIROZA HEPATICĂ. SIMPTOME, CAUZE ŞI PREVENŢIE.
Pancreatita
Infecţia şi inflamaţia de la nivelul pancreasului pot cauza durere ascuţită în partea stângă, sub coaste. În caz de pancreatită, este esenţial ca pacientul să nu mai consume alcool, să nu mai fumeze, să adopte o dietă săracă în grăsimi şi să consume mai multe lichide.
Citește și Analizele medicale anuale. Ce afecțiuni grave pot depista de timpuriu
Infarctul miocardic
Durerea de sub coaste poate indica şi un infarct. Aceasta se extinde către braţe, gât, mandibulă sau spate. Dacă apar simptome similare unui infarct, trebuie apelat de urgenţă la ajutorul medicilor.
Citește și INFARCTUL MIOCARDIC SILENŢIONS, BOALA CARE OMOARĂ FĂRĂ AVERTISMENT
Tratamentul durerii de sub coaste
Pentru a putea fi tratată durerea de sub coaste, este importantă stabilirea diagnosticului corect. Afecţiunile prezentate mai sus sunt numai câteva dintre cele care pot declanşa durere sub coaste.
Dacă inflamaţia stă la baza declanşării acestui disconfort, tratamentul cu antiinflamatoare va ameliora durerile imediat după administrare.
Citește și Ce rol au vitaminele în organism și în ce alimente le găsim
sursa foto: www.healthline.com
Buna ziua!Ma cam supăra si pe mine in partea stanga sub coastă dar nu ma doare mereu doar seara si daca stau cu fata in sus daca stau pe o parte nu ma doare.de la ce ar putea fi si cu ce as putea sa ma tratez!
Bună ziua mă doare în parte stângă sub coaste oare ce poate fi?