CNCAV: Instrucțiuni noi de vaccinare pentru situațiile speciale

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune conform căreia, în cazul în care o persoană se infectează cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, aceasta va putea continua schema de vaccinare, după vindecare, fără reluarea primei.

În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 şi doza 2 este următorul: pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile; pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

Citește și Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu coronavirus după prima doză de vaccin

În situaţia depăşirii intervalelor menţionate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze„, explică CNCAV.

Cum se face vaccinarea anti-COVID în situații speciale

  • Pfizer BioNTech – Până la 42 de zile;
  • Moderna – Până la 42 de zile;
  • AstraZeneca – Până la 12 săptămâni.

Dacă intervalele menționate pentru situații speciale sunt depășite, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea dozei cu numărul doi.

Cum se face devansarea dozei cu numărul doi

  • Pfizer BioNTech – Intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • Moderna – Intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • AstraZeneca – Intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Atunci când o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puţin 4 – 8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu acelaşi tip de vaccin, însă în situaţii speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită„, indică CNCAV.

Citește și Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce cu 80% infecțiile cu coronavirus

„Vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare”

Aceste situaţii trebuie dovedite cu documente medicale – bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare şi solicită schimbarea tipului de ser pentru doza de rapel, subliniază CNCAV.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, cât şi în cazurile menţionate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să deţină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacţiile survenite după prima doză.

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare şi analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menţionând acest lucru şi pe formularul de consimţământ al persoanei, cu semnătură şi parafă„, precizează CNCAV.

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version