Circa 30.000 de cadre medicale din România au fost infectaţi cu SARS-CoV-2

10% dintre lucrătorii din sănătate participanţi la un studiu realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, procentul fiind în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale, conform unui comunicat.

Rezultatele studiului pe tema „Impactul pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate” au fost obţinute în cadrul unei cercetări bazată pe un chestionar ce a evaluat percepţia salariaţilor.

 • 18,2% dintre respondenții (113) care au declarat că au fost infectați au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19
 • 28% dintre respondenți au indicat că nu au fost testați SARS-CoV-2 (în condițiile în care cred că ar fi fost cazul)
 • 36% dintre respondenți afirmă că au fost testați ori de câte ori a fost nevoie
 • 22% dintre respondenți consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranța și protecția salariaților sunt insuficiente
 • 44,6% cred că sunt parțial eficiente
 • 31% apreciază că sunt suficiente.

Disconfortul accentuat (cca. 73%), creșterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) și îngreunarea comunicării cu pacienții (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecție. Din punctul de vedere al amenințărilor la adresa sănătății personale cca. 55% dintre respondenți au indicat că echipamentul individual de protecție le generează deshidratare și 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării chipamentului.

Ierarhia impactului pandemiei COVID-19 este următoarea:
 • creșterea riscului profesional (cca 66%),
 • înrăutățirea condițiilor de muncă (cca 54%), creșterea solicitărilor cognitive (cca. 52%),
 • creșterea complexității activității profesionale (cca. 47%)
Din perspectiva impactului pandemiei COVID-19 se remarcă reducerea accesibilităţii serviciilor medicale (circa 43%).
Deşi Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în acelaşi echipament individual de protecţie, 68,2% dintre respondenţi au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecţiei muncii.
De asemenea, 42% dintre respondenţi nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor.
36% dintre respondenţi consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă. 67% dintre respondenţi consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita şi o modificare corespunzătoare a statusului social„.
Principalele solicitări/aşteptări pe care le au respondenţii, în ordinea ierarhică generată de punctajul maxim, sunt:
 • asigurarea materialelor de protecţie (92,2%),
 • asigurarea finanţării unităţilor sanitare (89,3%),
 • raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual (87%),
 • acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%),
 • creşterea sporurilor pentru condiţii de muncă peste nivelul minim (circa 83%),
 • testarea SARS-CoV-2, periodică şi gratuită, a tuturor salariaţilor.
„Răspunsurile la întrebările deschise oferă un tabloul adecvat al problemelor cu care se confruntă lucrătorii din sănătate. Amploarea şi conţinutul lor indică o lipsă acută a dialogului cu aceştia.(…) Preocuparea salariaţilor faţă de protecţie ocupă primul loc în ordinea preferinţelor şi a măsurilor indicate/solicitate. Nemulţumirea faţă de absenţa adecvării salariilor şi sporurilor la contextul actual ocupă al doilea loc în ordinea celor indicate de salariaţi în cadrul răspunsurilor la întrebările deschise.
Accentuarea problemelor de sănătate pe fondul amplificării eforturilor şi a înrăutăţirii condiţiilor de muncă este una dintre problemele ce afectează grav o parte a salariaţilor”, susţin reprezentanţii federaţiei.

Citește și:Primele vaccinuri împotriva COVID-19 vor sosi în UE în primăvara anului viitor

Numărul de salariaţi din sănătate cunoscuţi a fi infectaţi până în data de 17 octombrie 2020 (data de finalizare a analizei), este de 6.300. Raportarea distribuţiei procentuale (estimate) la numărul total de lucrători din sănătate cunoscuţi a fi infectaţi indică următoarea distribuţie:

 • asistente medicale -50,15% (3.159),
 • infirmiere şi îngrijitoare- 19,82% (1.249),
 • medici – 16,89% (1.064),
 • alte categorii profesionale -12,58% (793).

Cercetarea comandată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a fost desfăşurată în Cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, având la bază un chestionar de opinie adaptat consultării publice , aplicat în perioada 24 septembrie-12 octombrie 2020.

Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariaţi din sănătate, indiferent de forma de proprietate a unităţii în care-şi desfăşoară activitatea, invitaţia de completare fiind transmisă către: 45.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile ţării, ţintţi prin intermediul adreselor de e-mail (din baza de date a CCDSS; aceste persoane au primit chestionarul pe e-mai împreună cu un cod unic de completare, având posibilitatea de a completa un singur chestionar) şi către toţi salariaţii din Sănătate care utilizează reţeaua de socializare Facebook, prin aplicaţiile specifice dezvoltate în cadrul acesteia, utilizând ca punct central o pagină FB urmărită de 56.000 de persoane şi o infrastructură de diseminare a informaţiei pe acest canal ce ajunge la 115.000 de salariaţi din sănătate.

Citește și:Raed Arafat : „Valul doi al pandemiei va ține pe toată durata iernii”

Au răspuns la invitaţia de a completa chestionarul 1.709 salariaţi, 1.130 dintre ei furnizând răspunsuri complete. Chestionarele cu răspunsuri incomplete au fost eliminate din prelucrarea finală, fiind reţinute în studiul final un număr de 1.130 chestionare.

sursă: comunicat Solidaritatea Sanitară

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Analize medicale gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani începînd cu 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că, de la 1 iulie, persoanele care au peste …

Tratament pentru Alzheimer autorizat în SUA după 20 de ani. Ce spun medicii despre eficacitatea tratamentului

Un nou medicament contra Alzheimer a fost aprobat de SUA, după aproape 20 de ani …

Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, a fost reacreditat pentru transplant pulmonar

Spitalul „Sfânta Maria” a reprimit joi acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat …

OMS a aprobat de urgență utilizarea vaccinului Sinovac

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a omologat de urgenţă miercuri vaccinul chinez anti-COVID Sinovac, a anunţat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *