Acasă Articole BOLILE COPILĂRILEI. RISCURI ȘI COMPLICAȚII

BOLILE COPILĂRILEI. RISCURI ȘI COMPLICAȚII

0
sursa foto: pixabay.com

Erupţii cutanate, temperatură și mâncărimi – sunt simptome destul de clare pentru bolile copilăriei. De multe ori, părinții se panichează și nu știu cum trebuie abordate acestea şi ce tratament se recomandă în cazul lor. La fel de îngrijorați sunt însă și dacă cel mic nu face nicio boală a copilăriei.

Bubiţele roşii, mâncărimile, febra, sau starea generală proastă pot indica una dintre bolile copilăriei: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, eritemul infecţios sau boala obrajilor pălmuiţi (boala a cincea), roseola infantum (boala a şasea). Din fericire, multe dintre bolile copilăriei, odată contractate, asigură imunitate pe viaţă.

Partea proastă este că aceste boli sunt contagioase încă din perioada premergătoare erupţiei (cea de incubație), ceea ce face ca anturajul să fie contaminat înainte de apariţia simptomelor. Foarte important este și că bolile copilăriei sunt virale, deci nu necesită administrarea antibioticelor.

Rujeola sau pojarul

Este o boală virală ce se transmite pe calea aerului. În spaţii închise, se poate răspândi și la două ore după ce o persoană cu rujeolă a ocupat zona. Bolnavul este contagios 4 zile înainte şi după debutul erupţiei.

Rujeola sau pojarul se manifestă prin febră, tuse, coriză (adică inflamarea mucoasei nazale) sau conjunctivită, erupţie pe piele, anorexie (lipsa poftei de mâncare), diaree (mai ales la sugari) şi limfadenopatie (creşterea ganglionilor limfatici) generalizată.

Din păcate, boala poate duce și la câteva complicaţii: otită medie, pneumonie, encefalită acută sau panencefalită sclerozantă subacută (PESS).

Important de menționat este că administrarea vaccinului, în primele 72 h de la expunerea la virus, poate preveni boala.

Rubeola

Boală infecţioasă, în general uşoară, manifestată prin erupţie fugace (ca o urticarie) şi adenopatii (inflamații ale ganglionilor limfatici situați pe părțile laterale ale gâtului, adică sub mandibulă sau în spatele urechilor), rubeola se transmite pe cale aerogenă (prin aer). Este contagioasă la debutul erupţiei, dar virusul poate fi transmis și cu 7 zile înainte şi cu 5-7 zile după apariţia erupţiei.

Simptomele rubeolei sunt sunt adesea uşoare şi până la 50% din infecţii pot trece fără semne clinice. Perioada de incubaţie este de 14 zile, erupţia fiind prima manifestare, urmată de o adenopatie retroauriculară şi occipitală (inflamarea ganglionilor din spatele urechii şi a capului).

Pe lista complicaţiilor se numără artralgia sau artrita, encefalita, sau unele manifestări hemoragice.

O mare atenţie trebuie avută în cazul în care o gravidă intră în contact cu o persoană cu rubeolă. Infecţia cu rubeolă în primul trimestru de sarcină poate cauza avort spontan sau defecte congenitale (surditate, cataractă, defecte cardiace, retard mental şi altele).

Oreionul

Este o boală acută virală, ce afectează glandele salivare şi uneori pancreasul, testiculule sau ovarele. Este una din cauzele frecvente ale meningitei aseptice şi a surdităţii neurosenzoriale la copii. Oreionul poate fi prevenit prin vaccinare.

Se transmite pe cale aerogenă sau prin contact cu secrețiile persoanei contaminate. Virusul a fost izolat cu 7 zile înainte de apariţia manifestărilor clinice şi 9 zile după debut.

Manifestările clinice includ mialgii (durei musculare), anorexie, stare generală de rău, cefalee, febră, parotidită (tumefacţie la nivelul glandelor parotide, adică una dintre cele trei glande salivare, situată în spatele urechii). În perioada cât virusul se află în sânge, acesta se răspândeşte în mai multe ţesuturi, inclusiv meninge, pancreas, testicule şi ovare, iar inflamatia ţesuturilor infectate duce la simptomele caracteristice de meningită aseptică şi parotidită.

La capitolul complicaţii pot apărea meningita aseptică, encefalita, orhita, pancreatita, surditatea sau ovarita.

Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecţioasă acută extrem de contagioasă, produsă de virusul varicelo-zosterian. Se transmite prin aer, prin secreţiile de la nivel conjunctival sau prin inhalarea lichidului vezicular. Este contagioasă cu 1- 2 zile înaintea erupţiei şi până la 4-5 zile după, sau până când leziunile au format cruste.

Manifestările clinice, înaintea erupției, sunt febra și starea de rău generalizat. Ulterior apare o erupţie pruriginoasă (cu mâncărime) în valuri, care evoluează rapid de la pete la băşici şi la leziuni veziculare înainte de formarea de cruste.Complicaţiile pot fi infectarea bacteriană a leziunilor, pneumonia, encefalita, meningita aseptică şi sindromul Reye.

De remarcat că recupererea după infecţia cu virus herpes-zoster determină imunitate pe viaţă la persoanele sănătoase; un al doilea episod de varicelă nu este comun, dar acesta se poate înregistra la persoanele cu imunodepresii.

Eritemul infecţios sau „boala obrajilor pălmuiţi”, a cincea boală a copilăriei

Boala obrajilor pălmuiţi este cauzată de virusul parvovirus uman B19 şi este frecvent întâlnită în jurul vârstei de 5-15 ani. Se transmite pe cale aerogenă sau contactul cu sângele şi produsele din sânge ale persoanei bolnave.

Manifestările iniţiale sunt specifice unei răceli obişnuite, cu febră, stare de oboseală, inapetență (lipsa poftei de mâncare), urmată, după aproximativ 7-10 zile, de o înroşire marcată la nivelul obrajilor şi o erupţie cutanată generalizată, dantelată, în special pe membre şi pe trunchi.

Erupţia apare şi dispare în funcţie de stimulii cutanati, de variaţiile de temperatură, de efortul fizic şi expunerea la soare, dar dispare complet în 3 săptămâni.

Parvovirusul uman B19 poate afecta articulaţiile de la nivelul membrelor superioare şi genunchii, zone care vor prezenta timp de 2-4 săptămâni durere, rigiditate, tumefactie. Rar pot rămâne sechele permanente.

Roseola Infantum sau a şasea boală a copilăriei

Roseola Infantum este o afecţiune virală, transmisă prin contact direct, ce apare cel mai frecvent la sigari și copiii mici, înaintea vârstei de 4 ani.Se remarcă prin febră de 39-40 grade timp de 3-4 zile, urmată în a patra zi de o erupţie cutanată generalizată, care apare sub formă de mici pete roz imperceptibile la atingere. Erupţia durează 1-2 zile, timp în care starea generală este conservată.

Pentru oricare din simptomele caracteristice unei boli a copilăriei este bine să mergeţi cu copilul la o consultaţie. Medicul pediatru sau medicul infecţionist sunt singurii care pot să aprecieze severitatea bolii, să vă recomande tratamentul şi măsurile igieno-dietetice necesare în fiecare caz şi să depisteze la timp eventualele complicaţii.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version