BA.2, noua versiune a Omicron. Cât este de periculoasă

Cunoscut ca BA. 2, noua versiune a virusului este un descendent al variantei omicron responsabilă de creșterea uriașă a covid-19 în lumea întreagă. Ea diferă de varianta iniţială BA. 1 în unele dintre mutații, inclusiv în proteina spike. Mai mult, se pare că are unele trăsături genetice care fac mai dificilă identificarea virusului pe testele PCR.

Din ce se ştie până acum, BA.2 nu este mai probabil să provoace boli severe decât BA.1, dar poate fi cu 50% mai transmisibil, sunt de părere medicii.
Pe lângă BA.1 și BA.2, OMS vorbeşte şi despre alte două subvariante ale Omicron: BA.1.1.529 și BA.3. Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă. Potrivit oamnilor de ştiinţă, BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazuri în Danemarca, 9% în Marea Britanie și 8% în Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din proiectul Our World in Data de la Universitatea Oxford.

Citeşte şi INSP a actualizat definiția de caz pentru COVID-19. Testarea obligatorie pentru toate cazurile posibile

BA.2 ESTE SAU NU O „VARIANTA INVIZIBILĂ”

Unii oameni au susținut că BA.2 este o „variantă ascunsă” care nu este detectată de teste, dar, de fapt, este detectată atât prin testele PCR, cât și prin testele de flux lateral (rapide), ca toate celelalte variante.

Primele analize sugerează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai infecțios decât BA.1, a declarat miercuri principala autoritate din Danemarca pentru boli infecțioase, Statens Serum Institut (SSI), anunţă Reuters. Cu toate acestea, o analiză inițială a institutului nu a arătat nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 față de BA.1.

Nu există dovezi că varianta BA.2 cauzează mai multe boli, dar trebuie să fie mai contagioasă”, a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şi în Spania cercetările au început să se concentreze pe această subdiviziune a Omicronului. Se ştie deja că cele două subtipuri de omicron sunt mai diferite unul de celălalt decât virusul original Wuhan și varianta alfa, detectată în Marea Britanie la sfârșitul anului 2020.

Vorbim despre o diferență foarte mare. BA.2 are destule mutații pentru a face să merite să fie urmărit îndeaproape”, spune microbiologului Darío García de Viedma, de la spitalul Gregorio Marañón din Madrid.

În mod normal, singura modalitate de a detecta variantele este prin secvențiere, dar căutând abandonuri ale genei S, multe laboratoare au putut vedea cum omicronul BA.1 preia din delta doar din testele PCR. BA.2 nu provocă abandonuri ale genei S, așa că nu a putut fi distins de delta utilizat PCR – de unde și denumirea greșită „stealth”. Cu toate acestea, acum că delta a dispărut în mare măsură în multe locuri, o proporție în scădere a abandonului genei S dezvăluie răspândirea BA.2, deci este orice altceva decât ascuns, spun oamenii de ştiinţă.

Testele PCR pentru SARS-CoV-2 caută trei secvențe scurte specifice virusului și dau un rezultat pozitiv dacă sunt detectate cel puțin două. Una dintre secvențe face de obicei parte din gena proteinei spike sau gena S. BA.1 omicron – ca unele variante anterioare – are mutații care înseamnă că secvența genei S nu este detectată, deși testul PCR va fi în continuare pozitiv. Aceasta se numește abandon al genei S.

Citeşte şi STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

CE ESTE BA.2?

Practic, este o altă aromă de omicron care a existat chiar de la început. Termenul omicron este folosit pentru a descrie o întreagă familie de variante care au apărut brusc în noiembrie 201. Cele mai multe cazuri de omicron au fost cauzate de una dintre aceste variante cunoscute oamenilor de știință ca BA.1. BA.2 are 32 dintre aceleași mutații ca și BA.1, dar sunt și 28 care sunt diferite . Prima probă BA.2 a fost colectată în Africa de Sud la 17 noiembrie 2021 .

ESTE POSIBILĂ INFECTAREA CU BA.2 DUPĂ CEA CU OMICRON

Cercetători se așteaptă că dacă oamenii au fost infectați recent cu BA.1, este puțin probabil să obțină BA.2, mai ales dacă au fost și vaccinați. Asta nu înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla, dar se așteaptă că cifrele vor fi scăzute.

„Anticorpii generați de BA.1 vor reacționa în continuare destul de bine împotriva BA.2, cu siguranță mult mai bine decât anticorpii delta”, spune Jesse Bloom de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, Washington.

Totuşi, s-ar părea că Vaccinurile existente sunt de fapt și mai bune la protejarea împotriva BA.2 decât BA.1. Potrivit Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, trei doze de vaccin sunt eficiente în proporție de 70% în prevenirea infecțiilor simptomatice cu BA.2 la două săptămâni după rapel și 63%  împotriva BA.1.

Pentru persoanele cu două doze de vaccin, eficacitatea după 25 de săptămâni este de 13% față de BA.2 și 9% față de BA.1. Acestea sunt cifrele combinate pentru toate vaccinurile utilizate în Marea Britanie.

Citeşte şi Febra la copii. Cele mai mai greșeli pe care le fac părinții

SUPRAVEGHEREA VIRUSURILOR ATINGE CELE MAI ÎNALTE COTE

După ce mai multe voci au susţinut că SARS-CoV-2 este predispus să evolueze într-o versiune mai benignă, geneticianul Emma Hodcroft  de la Universitatea din Berna (Elveția), susţine că acest lucru nu se va întâmpla. De fapt, Omicronul nu este derivat din Delta. Nici Delta nu a derivat din Alfa.

„Poate că SARS-CoV-2 a rămas fără trucuri noi care să-i schimbe comportamentul. Dar poate că există o altă combinație care va crește și mai mult transmisibilitatea, gravitatea sau capacitatea de a scăpa de apărare. Din păcate, nu există nicio modalitate de a prezice acest lucru. De aceea este atât de important să continuăm să investim în supravegherea virusurilor”, avertizează ea.

 

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version